Sastojci:

  • 60 g brašna
  • 1 kašičica soli, ili po ukusu
  • ½ kašičice sveže mlevenog crnog bibera, ili po ukusu
  • 1 kg svinjskog filea, isečenog na komade od 4 cm
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 80 ml balzamiko sirćeta
  • 120 ml pilećeg bujona
  • 2 kašičice rendane kore limuna, ili po ukusu
  • 1 kašika kapara, ili po ukusu
Zašto je korisno jesti svinjetinu?

Svinjetina je bogata proteinima i raznim vitaminima i mineralima. Sadrži značajne količine proteina, tiamina (vitamina B1), selena, cinka, vitamina B12, kao i niacina, fosfora i gvožđa.

Recept za svinjske medaljone:

Kako biste pripremili svinjetinu, stavite brašno, so i biber u plastičnu kesu. Promućkajte da se sjedine, zatim dodajte komade svinjskog filea i ponovo promućkajte da se oblože. Otresite višak brašna.

Zagrejte ulje u velikom tiganju na srednje jakoj vatri. Pržite svinjske medaljone u vrelom ulju dok ne porumene sa obe strane, 2 do 3 minuta sa svake strane. Sipajte balzamiko sirće i pileći bujon. Dovedite do ključanja, zatim smanjite vatru na srednju jačinu i krčkajte dok svinjetina više ne bude ružičasta u sredini, 3 do 4 minuta.

Izvadite svinjetinu na tanjir za serviranje, pa umešajte koru limuna i kapare u sos koji se krčka. Nastavite da kuvate na laganoj vatri dok se sos ne zgusne do željene gustine. Na kraju prelijte sos preko medaljona i uživajte! Možda ćete želeti da napravite i svinjetinu u krem sosu od jabuka.

Pročitajte kako se pravi pržena svinjetina sa pirinčem i povrćem

BONUS VIDEO

00:24
Mleveno meso sa 3 vrste sira  Izvor: TikTok/thebaddiekitchen

StvarUkusa