Sastojci:

Za ribu:

  • 4 fileta bakalara (po 110 g)
  • so, biber, suvi origano
  • maslinovo ulje

Za sos:

  • 1/2 crvenog luka (sitno seckan)
  • 3 čena belog luka (izgnječena)
  • 1,5 šolja čeri paradajza
  • 1 čaša suvog belog vina (ili pileća supa + malo sirćeta)
  • 2 kašike limunovog soka
  • malo ljute papričice (ili prstohvat čili pahuljica)
  • 1/2 kašike povrćnog bujona u prahu
  • začini: beli luk u prahu, crni luk u prahu, suvi bosiljak
  • po 1/2 šolje crnih i zelenih maslina (bez koštica)
  • sveži bosiljak (seckan)
  • opcionalno: malo putera i izmrvljen feta sir

Priprema:

Ako vam treba brz i zdrav obrok sa ukusima Mediterana, ovaj recept za ribu je pravi pogodak. Spreman je za manje od 30 minuta, izgleda kao da je iz restorana, a pravi se u jednom tiganji. Savršen spoj jednostavnog i posebnog.

Uz šta poslužiti:

- Karfiol ili pirinač pirinač – lagana, dijetalna opcija

- Pečeno povrće sa limunom i bosiljkom

- Integralni pirinač ili kinoa

Osušite filete ubrusom, premažite ih maslinovim uljem i posolite, pobiberite i pospite origanom.

Na srednjoj vatri zagrejte maslinovo ulje i puter. Propržite luk dok ne omekša, dodajte beli luk, pa čeri paradajz. Sipajte vino i limun, kuvajte 3–4 minuta da se tečnost malo redukuje. Dodajte začine, čili i bujon. Spustite filete u tiganj, prelijte ih sosom i poklopite. Kuvajte oko 5 minuta. Dodajte bosiljak i nastavite još par minuta dok riba ne postane bela i ne počne da se lista. Po želji pospite feta sirom i još malo limunovog soka.

Bonus video

00:25
Kako da se hrana ne zalepi za tiganj Izvor: Instagram/proclamationgoods