Sastojci:
- 500 g očišćenih girica
- 2 jajeta
- 3 kašike maslinovog ulja
- 4 - 5 kašika prezli
- 1 kašika kukuruznog brašna
- 1 kašičica sušenog origana
- 1 kašičica sušene majčine dušice
- pola kašičice belog luka u prahu (ili 1 čen sitno seckan)
- Rendana korica limuna (po želji)
- So i biber po ukusu
- Seckani peršun za posluženje
- Par kriški limuna
Priprema:
Kad vam se jede riba na brzinu, a da ne bude masna, pohovane girice iz rerne su pun pogodak. Hrskave, začinjene i lagane, uz osvežavajuću krompir salatu, čine savršen ručak za tople dane i riblje dane.
Operite i posušite girice. Ako su veće, zasecite ih blago po koži. Umutite jaja s malo soli. U posebnoj posudi pomešajte prezle, kukuruzno brašno, začinsko bilje, beli luk, limunovu koricu, so i biber. Girice prvo provucite kroz jaja, zatim uvaljajte u mešavinu začina i prezli.
Ređajte ih na pleh sa papirom za pečenje i premažite uljem pomoću četkice ili poprskajte. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta, uz okretanje na polovini pečenja. Po vađenju iz rerne pospite seckanim peršunom i poslužite sa kriškama limuna.
Krompir salata s kaparima i peršunom
Ova osvežavajuća salata odlično se slaže uz ribu i obrok čini potpunim.
Sastojci:
- 500 g mladog krompira
- 2–3 kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica senfa
- 1 kašika limunovog soka ili jabukovog sirćeta
- 1 kašika kapara
- Seckani peršun
- So i biber po ukusu
Priprema:
Krompir obarite u ljusci, oljuštite i dok je još topao, isecite na kolutove. U posebnoj činiji umutite ulje, senf, limunov sok, peršun i kapare. Posolite i pobiberite po ukusu. Prelijte dresing preko krompira i pažljivo promešajte.
Bonus video
