Sastojci:

  • 500 g očišćenih girica
  • 2 jajeta
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 4 - 5 kašika prezli
  • 1 kašika kukuruznog brašna
  • 1 kašičica sušenog origana
  • 1 kašičica sušene majčine dušice
  • pola kašičice belog luka u prahu (ili 1 čen sitno seckan)
  • Rendana korica limuna (po želji)
  • So i biber po ukusu
  • Seckani peršun za posluženje
  • Par kriški limuna

Priprema:

Kad vam se jede riba na brzinu, a da ne bude masna, pohovane girice iz rerne su pun pogodak. Hrskave, začinjene i lagane, uz osvežavajuću krompir salatu, čine savršen ručak za tople dane i riblje dane.

Savet:

Ako želite još hrskavije girice, pred kraj pečenja uključite ventilator u rerni na nekoliko minuta – dobićete savršeno zlatnu koricu bez prženja.

Operite i posušite girice. Ako su veće, zasecite ih blago po koži. Umutite jaja s malo soli. U posebnoj posudi pomešajte prezle, kukuruzno brašno, začinsko bilje, beli luk, limunovu koricu, so i biber. Girice prvo provucite kroz jaja, zatim uvaljajte u mešavinu začina i prezli.

Ređajte ih na pleh sa papirom za pečenje i premažite uljem pomoću četkice ili poprskajte. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta, uz okretanje na polovini pečenja. Po vađenju iz rerne pospite seckanim peršunom i poslužite sa kriškama limuna.

Krompir salata s kaparima i peršunom

Ova osvežavajuća salata odlično se slaže uz ribu i obrok čini potpunim.

Sastojci:

  • 500 g mladog krompira
  • 2–3 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašičica senfa
  • 1 kašika limunovog soka ili jabukovog sirćeta
  • 1 kašika kapara
  • Seckani peršun
  • So i biber po ukusu

Priprema:

Krompir obarite u ljusci, oljuštite i dok je još topao, isecite na kolutove. U posebnoj činiji umutite ulje, senf, limunov sok, peršun i kapare. Posolite i pobiberite po ukusu. Prelijte dresing preko krompira i pažljivo promešajte.

Bonus video

00:12
Krckavi jastučići od krompira Izvor: Instagram/munchymoodz