Sastojci:

  • 300 g svežeg spanaća (iseckanog)
  • 30 g putera
  • 1 šaka seckanog mladog luka
  • 500 g rikote (zgnječene viljuškom)
  • 200 ml mleka
  • So i biber po ukusu
  • 1 šaka seckanog peršuna
  • Rendana kora 1 limuna
  • Sok od pola limuna
  • 400 g fete (iseckane na kockice)
  • 200 g rendane mocarele
  • 200 g rendanog parmezana
  • 2 jajeta
  • Maslinovo ulje
  • 16 listova za lazanje
  • Beli susam za posipanje
  • Aluminijumska folija

Priprema:

Lazanje sa sirom i spanaćem su pravo bogatstvo ukusa u svakom sloju. Tri vrste sira, svež spanać, začinsko bilje i dašak limuna pretvaraju ovo jelo u kremastu, mirisnu gozbu. Nema mesa, a niko ga neće ni tražiti – toliko su sočne, pune i zasitne. 

Savet:

Ako koristite suve listove lazanja, kratko ih blanširajte ili proverite uputstvo na pakovanju – da budu savršeno mekani nakon pečenja.

Na puteru propržite mladi luk i spanać dok ne uvene. Sklonite s vatre i ostavite da se prohladi.

U velikoj činiji pomešajte rikotu, mleko, jaja, peršun, limunovu koru i sok, začinite solju i biberom. Dodajte prohlađeni spanać, fetu i polovinu mocarele. Dobro promešajte.

Nauljite pleh. Ređajte redove: listovi lazanja – deo fila – malo rendanog parmezana. Ponavljajte dok ne potrošite sastojke. Završite listovima i pospite ostatkom mocarele i parmezana.

Pokrijte aluminijumskom folijom i pecite u unapred zagrejanoj rerni na 180 °C oko 40 minuta. Skinite foliju, pospite belim susamom i pecite još 15 minuta dok fino ne porumeni.

Bonus video

00:24
Recept za letnje lazanjete sa tikvicama bez testa Izvor: Instagram/ricettinaeasy