Sastojci:
- 300 g svežeg spanaća (iseckanog)
- 30 g putera
- 1 šaka seckanog mladog luka
- 500 g rikote (zgnječene viljuškom)
- 200 ml mleka
- So i biber po ukusu
- 1 šaka seckanog peršuna
- Rendana kora 1 limuna
- Sok od pola limuna
- 400 g fete (iseckane na kockice)
- 200 g rendane mocarele
- 200 g rendanog parmezana
- 2 jajeta
- Maslinovo ulje
- 16 listova za lazanje
- Beli susam za posipanje
- Aluminijumska folija
Priprema:
Lazanje sa sirom i spanaćem su pravo bogatstvo ukusa u svakom sloju. Tri vrste sira, svež spanać, začinsko bilje i dašak limuna pretvaraju ovo jelo u kremastu, mirisnu gozbu. Nema mesa, a niko ga neće ni tražiti – toliko su sočne, pune i zasitne.
Na puteru propržite mladi luk i spanać dok ne uvene. Sklonite s vatre i ostavite da se prohladi.
U velikoj činiji pomešajte rikotu, mleko, jaja, peršun, limunovu koru i sok, začinite solju i biberom. Dodajte prohlađeni spanać, fetu i polovinu mocarele. Dobro promešajte.
Nauljite pleh. Ređajte redove: listovi lazanja – deo fila – malo rendanog parmezana. Ponavljajte dok ne potrošite sastojke. Završite listovima i pospite ostatkom mocarele i parmezana.
Pokrijte aluminijumskom folijom i pecite u unapred zagrejanoj rerni na 180 °C oko 40 minuta. Skinite foliju, pospite belim susamom i pecite još 15 minuta dok fino ne porumeni.
Bonus video
