Sastojci:

  • 1 veća tikvica
  • So po ukusu
  • 1 šolja zamrznutog spanaća (odmrznut i dobro oceđen)
  • 150 g feta sira 
  • 2 jajeta
  • 1 veza peršuna (sitno seckan)
  • 2 čena belog luka (sitno seckana ili izgnječena)
  • Biber i italijanski začini po ukusu
  • 60 g brašna 
  • Maslinovo ulje za podmazivanje pleha

Priprema:

Pljeskavice od tikvica, spanaća i fete su idealan izbor kada želite lagan, zdrav i ukusan obrok iz rerne. Bez prženja, a pune ukusa, lako se spremaju i odlično idu uz jogurt, salatu ili umak po želji. Ovo je jedan od onih recepata koji se često pravi – jer svi traže još.

Savet:

Za još hrskaviji rezultat, na kraju pečenja uključite ventilator 3–5 minuta ili ih kratko zapeći pod gril funkcijom.

Tikvicu izrendajte, posolite i ostavite da odstoji 10 minuta, pa je dobro iscedite od viška vode. U većoj posudi pomešajte oceđene tikvice, odmrznuti spanać, feta sir, jaja, seckani peršun, beli luk, biber i začine. Dodajte brašno i sve promešajte dok se masa ne ujednači.

Oblikujte pljeskavice i ređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje i blago premazan uljem.

Pecite u rerni zagrejanoj na 200°C oko 20–25 minuta, dok ne porumene i postanu čvrste. Po želji ih na pola pečenja pažljivo okrenite.

Bonus video

00:35
Recept za faširane šnicle od tikvica Izvor: Instagram/papillamonella