Sastojci (za oko 2-3 teglice):

  • 1 kg očišćenih tikvica
  • 300 g crnog luka
  • 250 g šargarepe
  • 70 ml biljnog ulja
  • 80 g paradajz pirea (koncentrovane paste)
  • 1 kašičica soli
  • 1 supena kašika šećera
  • 1/4 kašičice mlevenog crnog bibera
  • 1/2 kašičice mlevenog belog luka (ili 2 čena)
  • 1/3 kašičice mlevenog korijandera
  • 1 supena kašika sirćeta

Priprema:

Ovaj namaz od tikvica je prava poslastica za ljubitelje povrća i zimnice. Ukusan, kremast i začinjen na pravi način, savršen je za sve vrste jela – od hleba i kifli do mesa i testenina. Pripremajte ga u većim količinama i uživajte u ovom ukusnom jelu tokom cele zime.

Savet:

Za jači ukus možete dodati i malo dimljene paprike ili ljute papričice – ali i ovako je savršeno za sve ukuse.

Tikvice oljuštite i isecite na kockice. Luk i šargarepu očistite i sitno naseckajte (ili izrendajte šargarepu). U velikoj šerpi zagrejte ulje. Najpre propržite luk do staklastog, zatim dodajte šargarepu i pržite 5–7 minuta. Dodajte tikvice i sve zajedno dinstajte još 20–30 minuta uz povremeno mešanje, dok ne omekšaju i voda ne ispari.

Kada je povrće mekano, usitnite ga štapnim mikserom ili u blenderu dok ne dobijete glatku pastu. Vratite sve u šerpu, dodajte paradajz pastu, so, šećer, biber, beli luk, korijander i sirće. Kuvajte još 15–20 minuta na tihoj vatri, često mešajući da ne zagori.

Vruć namaz sipajte u sterilisane tegle, dobro zatvorite i okrenite naopako 5 minuta da se vakumira. Po želji pasterizujte 10–15 minuta.

Bonus video

00:59
salata od mariniranih tikvica Izvor: instagram/cookistwow