Sastojci:
- 60 ml maslinovog ulja
- 15 šampinjona
- 2 čena belog luka
- 20 g seckanog svežeg peršuna
- 120 g majoneza
- 1 kašičica limunovog soka
- prstohvat morske soli
- prstohvat crnog bibera
- šaka seckanog peršuna za ukrašavanje
Recept za šampinjone punjene ajoli filom:
Kako biste napravili šampinjone, prvo napravite ajoli fil. Pomešajte čenove belog luka, peršun i morsku so i izblendirajte dok e dobijete konzistenciju paste. Zatim dodajte majonez, limunov sok i 1 kašiku maslinovog ulja, začinite morskom solju i crnim biberom i mutite dok ne dobijete kremasti sos, pa ostavite sa strane.
Zagrejte veliki tiganj na srednje jakoj vatri. U međuvremenu, stavite pečurke u cediljku i brzo ih isperite pod vodom, samo 5 sekundi, zatim osušite svaku pečurku papirnim ubrusima i uklonite višak prljavštine, i očistite od štapova.
Kada je tiganj zagrejan, dodajte 3 kašike maslinovog ulja i šampinjone, promešajte, zatim poređajte pečurke u jednom sloju i pržite 2 minuta bez mešanja, nakon 2 minuta okrenite pečurke da se ispeku sa druge strane, pržeći još 2 minuta. Zatim začinite morskom solju i crnim biberom, promešajte i sklonite sa vatre.
Prebacite pečurke u posudu za serviranje, pa u svaku pečurku stavite po kašiku ajolija, ukrasite seckanim peršunom i uživajte! Možda ćete želeti da napravite i šampinjone punjene orasima za posno slavsko predjelo.
Pročitajte kako se pravi najlepša salata šumska bajka sa šampinjonima
BONUS VIDEO
StvarUkusa
