Sastojci:

  • 60 ml maslinovog ulja
  • 15 šampinjona
  • 2 čena belog luka
  • 20 g seckanog svežeg peršuna
  • 120 g majoneza
  • 1 kašičica limunovog soka
  • prstohvat morske soli
  • prstohvat crnog bibera
  • šaka seckanog peršuna za ukrašavanje
Zašto je korisno da jedete šampinjone?

Šampinjoni su niskokalorična namirnica bogata vitaminima i mineralima, sa malo masti i ugljenih hidrata, ali visokim sadržajem proteina. Posebno su dobri izvori vitamina B kompleksa, vitamina D, selena, fosfora, kalijuma i drugih minerala.

Recept za šampinjone punjene ajoli filom:

Kako biste napravili šampinjone, prvo napravite ajoli fil. Pomešajte čenove belog luka, peršun i morsku so i izblendirajte dok e dobijete konzistenciju paste. Zatim dodajte majonez, limunov sok i 1 kašiku maslinovog ulja, začinite morskom solju i crnim biberom i mutite dok ne dobijete kremasti sos, pa ostavite sa strane.

Zagrejte veliki tiganj na srednje jakoj vatri. U međuvremenu, stavite pečurke u cediljku i brzo ih isperite pod vodom, samo 5 sekundi, zatim osušite svaku pečurku papirnim ubrusima i uklonite višak prljavštine, i očistite od štapova.

Kada je tiganj zagrejan, dodajte 3 kašike maslinovog ulja i šampinjone, promešajte, zatim poređajte pečurke u jednom sloju i pržite 2 minuta bez mešanja, nakon 2 minuta okrenite pečurke da se ispeku sa druge strane, pržeći još 2 minuta. Zatim začinite morskom solju i crnim biberom, promešajte i sklonite sa vatre.

Prebacite pečurke u posudu za serviranje, pa u svaku pečurku stavite po kašiku ajolija, ukrasite seckanim peršunom i uživajte! Možda ćete želeti da napravite i šampinjone punjene orasima za posno slavsko predjelo.

Pročitajte kako se pravi najlepša salata šumska bajka sa šampinjonima

BONUS VIDEO

00:59
složenac od krompira i pečuraka Izvor: instagram/cookistwow

StvarUkusa