Kremasta jafa torta je prava poslastica za sve ljubitelje sočnog biskvita i osvežavajuće narandže. Svaki zalogaj donosi savršen spoj vazdušastog biskvita i bogatog, kremastog fila sa sitnim komadićima jafa keksa, koji dodaju diskretnu promenu u teksturi.

Savršena je za praznike, rođendane ili sve posebne prilike, jer spaja klasične ukuse koje svi vole u elegantnom domaćem ruhu. Ova torta nije samo desert, ona je desert koji se pamti i koji čini svaki svečani trenutak slađim.

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: tortа

Porcije/Količina: 12–15 komada

Vreme pripreme: 30 minuta

Vreme pečenja/kuvanja: 20–25 minuta (kora) + 15–20 minuta (fil)

Ukupno vreme pripreme: oko 1 sat + hlađenje

Težina: srednje zahtevno

 Sastojci:

  • Za koru:

  • 7 belanaca
  • 6 kašika šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 5 kašika brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 2 kašike griza
  • Za fil:

  • 800 ml mleka
  • 7 žumanaca
  • 3–6 kašika šećera (po ukusu)
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 3 kašike brašna
  • 2 kašike gustina
  • 40 g pudinga sa ukusom vanile
  • 15 komada jafa keksa
  • 10 g kremfixa
  • Za dekoraciju:

  • 150 g šlaga
  • 150 ml hladne vode

Priprema:

1. korak: Priprema kore

1. Belanca umutite u čvrst sneg, postepeno dodajući šećer i vanilin šećer. Lagano umešajte prosejano brašno, prašak za pecivo i griz, pazeći da masa ostane vazdušasta.

2. korak: Pečenje kora

Sipajte smesu u pleh prethodno obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20–25 minuta. Ostavite da se kora potpuno ohladi.

Dodatni saveti:

-Za intenzivniji ukus narandže, možete dodati malo narandžine korice u fil.

- Tortu čuvajte u frižideru do 3 dana, ukus postaje još bolji kada se svi ukusi prožmu.

3. korak: Priprema fila

U manjoj šerpi zagrejte 700 ml mleka. Ostatak mleka pomešajte sa žumancima, šećerom, vanilin šećerom, brašnom, gustinom i pudingom da dobijete glatku smesu. Sipajte ovu smesu u toplo mleko i kuvajte na srednjoj temperaturi dok se fil ne zgusne, stalno mešajući. Ostavite da se prohladi. Kada je ohlađen u njega ubacite iseckan jafa keks i promešajte.

4. korak: Sastavljanje torte

Koru stavite na tacnu, pa preko nje ravnomerno rasporedite fil sa jafa keksom. Tortu stavite u frižider da se dobro stegne, najmanje 2-3 sata, najbolje preko noći.

5. korak: Dekoracija

Umutite šlag sa hladnom vodom dok ne postane čvrst. Preko torte rasporedite šlag i ukrasite.

Ako volite poslatice sa narandžom, isprobajte i recept za jafa rozen kocke.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.