Kremasta jafa torta je prava poslastica za sve ljubitelje sočnog biskvita i osvežavajuće narandže. Svaki zalogaj donosi savršen spoj vazdušastog biskvita i bogatog, kremastog fila sa sitnim komadićima jafa keksa, koji dodaju diskretnu promenu u teksturi.
Savršena je za praznike, rođendane ili sve posebne prilike, jer spaja klasične ukuse koje svi vole u elegantnom domaćem ruhu. Ova torta nije samo desert, ona je desert koji se pamti i koji čini svaki svečani trenutak slađim.
Osnovne informacije
Kuhinja: domaća
Tip jela: tortа
Porcije/Količina: 12–15 komada
Vreme pripreme: 30 minuta
Vreme pečenja/kuvanja: 20–25 minuta (kora) + 15–20 minuta (fil)
Ukupno vreme pripreme: oko 1 sat + hlađenje
Težina: srednje zahtevno
Sastojci:
Za koru:
- 7 belanaca
- 6 kašika šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 5 kašika brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 2 kašike griza
Za fil:
- 800 ml mleka
- 7 žumanaca
- 3–6 kašika šećera (po ukusu)
- 1 kesica vanilin šećera
- 3 kašike brašna
- 2 kašike gustina
- 40 g pudinga sa ukusom vanile
- 15 komada jafa keksa
- 10 g kremfixa
Za dekoraciju:
- 150 g šlaga
- 150 ml hladne vode
Priprema:
1. korak: Priprema kore
1. Belanca umutite u čvrst sneg, postepeno dodajući šećer i vanilin šećer. Lagano umešajte prosejano brašno, prašak za pecivo i griz, pazeći da masa ostane vazdušasta.
2. korak: Pečenje kora
Sipajte smesu u pleh prethodno obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20–25 minuta. Ostavite da se kora potpuno ohladi.
3. korak: Priprema fila
U manjoj šerpi zagrejte 700 ml mleka. Ostatak mleka pomešajte sa žumancima, šećerom, vanilin šećerom, brašnom, gustinom i pudingom da dobijete glatku smesu. Sipajte ovu smesu u toplo mleko i kuvajte na srednjoj temperaturi dok se fil ne zgusne, stalno mešajući. Ostavite da se prohladi. Kada je ohlađen u njega ubacite iseckan jafa keks i promešajte.
4. korak: Sastavljanje torte
Koru stavite na tacnu, pa preko nje ravnomerno rasporedite fil sa jafa keksom. Tortu stavite u frižider da se dobro stegne, najmanje 2-3 sata, najbolje preko noći.
5. korak: Dekoracija
Umutite šlag sa hladnom vodom dok ne postane čvrst. Preko torte rasporedite šlag i ukrasite.
Ako volite poslatice sa narandžom, isprobajte i recept za jafa rozen kocke.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.