Ako vam treba ideja za desert koji će lepo zaokružiti praznični ručak ili večeru, gabon torta je odličan izbor. Ova bogata čokoladna torta pripada onim starijim, proverenim receptima koji se pamte i prenose, a i danas se rado nalaze na svečanoj trpezi.

Gabon torta je izdašna, puna ukusa i dovoljna da posluži veći broj gostiju, što je čini praktičnom za novogodišnja okupljanja i božićne proslave. Upravo zbog svoje strukture i sastava, često se seče na tanju parčad, ali većina ljudi kasnije traži po još jedno.

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: torta

Porcije/Količina: 12–16 parčadi

Vreme pripreme: oko 50 minuta

Vreme kuvanja/pečenja/hlađenja: 6 sati i 30 minuta

Ukupno vreme pripreme: oko 7 sati i 20 minuta

Težina: srednje zahtevno

Sastojci:

  • Za fil:

  • 15 žumanaca
  • 350 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 300 g čokolade
  • 250 g putera
  • Za kore:

  • 15 belanaca
  • 300 g šećera
  • 300 g pečenih, sitno mlevenih lešnika
  • 3 kašike glatkog brašna
  • 3 kašike pripremljenog fila

Priprema:

1. korak: Kremasti čokoladni fil

U šerpi ili posudi za kuvanje na pari sjedinite žumanca, šećer i vanilin šećer. Lagano kuvajte uz neprestano mešanje dok se smesa ne zgusne i dobije svilenkastu strukturu. U topli krem umešajte otopljenu čokoladu i nastavite sa mešanjem dok se sve lepo ne poveže. Ostavite da se ohladi, a zatim dodajte omekšali puter i mutite dok ne dobijete gladak, bogat fil.

Dodatni saveti:

- Kore je najbolje peći na papiru za pečenje i skidati ih tek kada se prohlade, kako se ne bi lomile.

- Ako volite izraženiju aromu, deo lešnika možete krupnije samleti - tako torta dobija dodatnu teksturu.

2. korak: Priprema kora

Umutite 5 belanaca u čvrst sneg, pa postepeno dodajte 100 g šećera i nastavite mućenje dok masa ne postane sjajna. Ručno umešajte 100 g mlevenih lešnika, 1 kašiku brašna i 1 kašiku fila. Smesu izlijte u kalup prečnika 24 cm obložen papirom za pečenje i pecite na 180 stepeni oko 18 minuta. Na isti način pripremite još dve kore.

3. korak: Slaganje torte

Na tacnu stavite prvu koru, premažite je bogatim slojem fila, pa nastavite sa redjanjem dok ne potrošite sav materijal. Završni sloj treba da bude fil. Tortu ostavite da se dobro ohladi i stegne.

4. korak: Završni dodir

Po želji, tortu možete dekorisati šlagom, rendanom čokoladom ili čokoladnim ganašom, u skladu sa prazničnom trpezom.

Ukoliko vam treba još neki provereni recept za praznike, pogledajte Jafa tortu za sve prilike.

Stil Kurir/Stvar ukusa/Aleksandra Malko