Pavlova venac je vizuelno spektakularan desert koji kombinuje hrskavu bazu od puslice sa vazdušastim šlagom i sočnim bobičastim voćem. Savršen je za prazničnu sezonu, posebno Božić, a dekoracija sa mentom i prah šećerom daje mu svečani izgled.
Ovaj recept omogućava da i početnici naprave elegantan i efektan desert, jer je puslica koja je inače teška za pravljenje vrlo stabilna zahvaljujući dodatku sirćeta i kukuruznog skroba.
Osnovne informacije
Kuhinja: internacionalna
Tip jela: desert
Porcije/Količina: 10 komada
Vreme pripreme: 20 minuta
Vreme pečenja: 1 sat
Ukupno vreme pripreme: 1 sat i 20 minuta
Težina: srednje zahtevno
Sastojci:
Za puslicu:
- 6 belanaca (ili 5 ako su jaja krupna)
- 300 g belog kristal šećera
- 1 kašičica sirćeta
- 1 kašičica kukuruznog skroba
- pola kašičice arome vanile
Za fil i dekoraciju:
- 450 ml slatke pavlake
- 2 kašike prah šećera
- Bobičasto voće po izboru
- Prah šećer
- listići ruzmarina ili mente
Priprema:
1. korak: Priprema rerne
Zagrejte rernu na 150 stepeni (130 stepeni sa ventilatorom). Veliki pleh obložite papirom za pečenje.
2. korak: Pravljenje puslice
Belanca umutiti mikserom dok ne postanu čvrsta, pa postepeno dodavati šećer po kašičicu dok ne dobijete čvrst i sjajan šam. Umutite sirće, kukuruzni skrob i vanilu dok smesa ne postane glatka.
3. korak: Oblikovanje venca
Na sredinu papira stavite malu okruglu činiju kao vodič. Kašikom ili velikom kašikom rasporedite smesu oko posude u oblik kruga. Pažljivo uklonite činije i pecite 1 sat. Isključite rernu i ostavite da se puslica potpuno ohladi unutra (najbolje preko noći).
3. korak: Priprema voća i kreme
Očistite i isecite sveže bobice po potrebi. Slatku pavlaku umutite sa prah šećerom dok ne postane čvrst šlag.
4. korak: Slaganje
Na ohlađeni venac nanesite šlag, možete ga rasporediti kašikom, doterati špricem ili ravnomerno rasporediti. Dodajte bobice po želji, rasporedite listiće mente ili ruzmarina i lagano pospite prah šećerom.
Isprobajte i starinske bele medenjake po receptu naših baka.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.