Pavlova venac je vizuelno spektakularan desert koji kombinuje hrskavu bazu od puslice sa vazdušastim šlagom i sočnim bobičastim voćem. Savršen je za prazničnu sezonu, posebno Božić, a dekoracija sa mentom i prah šećerom daje mu svečani izgled.

Ovaj recept omogućava da i početnici naprave elegantan i efektan desert, jer je puslica koja je inače teška za pravljenje vrlo stabilna zahvaljujući dodatku sirćeta i kukuruznog skroba.

Osnovne informacije

Kuhinja: internacionalna

Tip jela: desert

Porcije/Količina: 10 komada

Vreme pripreme: 20 minuta

Vreme pečenja: 1 sat

Ukupno vreme pripreme: 1 sat i 20 minuta

Težina: srednje zahtevno

 Sastojci:

  • Za puslicu:

  • 6 belanaca (ili 5 ako su jaja krupna)
  • 300 g belog kristal šećera
  • 1 kašičica sirćeta
  • 1 kašičica kukuruznog skroba
  • pola kašičice arome vanile
  • Za fil i dekoraciju:

  • 450 ml slatke pavlake
  • 2 kašike prah šećera
  • Bobičasto voće po izboru
  • Prah šećer
  • listići ruzmarina ili mente

Priprema:

1. korak: Priprema rerne

Zagrejte rernu na 150 stepeni (130 stepeni sa ventilatorom). Veliki pleh obložite papirom za pečenje.

2. korak: Pravljenje puslice

Belanca umutiti mikserom dok ne postanu čvrsta, pa postepeno dodavati šećer po kašičicu dok ne dobijete čvrst i sjajan šam. Umutite sirće, kukuruzni skrob i vanilu dok smesa ne postane glatka.

Dodatni saveti:

- Puslica osnovu možete pripremiti unapred i čuvati na sobnoj temperaturi do dekoracije.

- Ne otvarajte rernu dok se puslica hladi - to je ključno za čvrstu i stabilnu koru.

- Koristite sezonsko voće ili smrznuto voće, samo ga dobro ocedite da ne pusti višak tečnosti.

3. korak: Oblikovanje venca

Na sredinu papira stavite malu okruglu činiju kao vodič. Kašikom ili velikom kašikom rasporedite smesu oko posude u oblik kruga. Pažljivo uklonite činije i pecite 1 sat. Isključite rernu i ostavite da se puslica potpuno ohladi unutra (najbolje preko noći).

3. korak: Priprema voća i kreme

Očistite i isecite sveže bobice po potrebi. Slatku pavlaku umutite sa prah šećerom dok ne postane čvrst šlag.

4. korak: Slaganje

Na ohlađeni venac nanesite šlag, možete ga rasporediti kašikom, doterati špricem ili ravnomerno rasporediti. Dodajte bobice po želji, rasporedite listiće mente ili ruzmarina i lagano pospite prah šećerom. 

Isprobajte i starinske bele medenjake po receptu naših baka.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.