Sastojci:

Za koru:

  • 5 belanaca sobne temperature
  • 1/2 kašičice vinskog streša
  • 240 g kristal šećera
  • 1/4 kašičice soli
  • 1 kašičica belog vinskog sirćeta
  • 2 kašičice kukuruznog skroba
  • 1 kašičica vanilinog ekstrakta

Za fil:

  • 3 pomorandže, oljuštene i isečene na kriške
  • 3 kašike smeđeg šećera
  • 240 g krema od limuna
  • 240 g slatke pavlake umućene meko
Zašto je korisno jesti pomorandže?

Pomorandže su bogate vitaminom C, vlaknima, i kalijumom, te su dobar izvor i vitamina B9 (folata). Jedna veća pomorandža zadovoljava više od 100% preporučenog dnevnog unosa vitamina C. One su relativno niskokalorične, sa oko 47 kalorija na 100 grama, i sadrže malo masti, ali su dobar izvor ugljenih hidrata i vlakana.

Recept za laganu Pavla tortu sa pomorandžama:

Kako biste napravili tortu, prvo zagrejte rernu na 130 stepeni C, olovkom nacrtajte krug prečnika 23 cm na papiru za pečenje, a zatim ga okrenite (tako da testo ne dodiruje olovku).

U velikoj posudi, koristeći mikserom umutite belanca i vinski streš dok ne postanu penasti, a zatim polako počnite da dodajete šećer i so i nastavite da mutite dok belanca ne dobiju sjajnu, gustu belu boju.

Pomešajte kukuruzni skrob, sirće i vanilu, zatim dodajte testo na pripremljeni pleh (u krug koji ste nacrtali), poravnajte stranice i napravite malo udubljenje u sredini. Stavite u rernu, pecite 1 sat, a zatim isključite rernu i ostavite u rerni da se hladi nekoliko sati ili dok se potpuno ne ohladi.

U međuvremenu, kada je kora gotova i ohlađena, izvadite je iz rerne, a zatim uključite rernu, poređajte pomorandže na pleh obložen folijom, pospite smeđim šećerom preko i stavite ih unutra samo da se šećer otopi, pa izvadite i ostavite da se ohlade.

Kada se kora ohladi, prebacite je na poslužavnik, prelijte kremom od limuna, zatim šlagom, a na kraju poređajte pomorandže. Isecite i odmah servirajte! Možda ćete želeti da napravite i italijansku rum tortu.

Pročitajte kako se pravi jogurt torta sa borovnicama

BONUS VIDEO

00:26
Torta Izvor: TikTok/_fromtheground

StvarUkusa