Sastojci:

Baza od smrznutog jogurta:

  • 400 ml slatke guste pavlake za mućenje
  • 140 g šećera
  • 400 g grčkog jogurta

Za običan smrznuti jogurt:

  • 8 kocki smrznutog jogurta (od baze)
  • 2 kašike nezaslađenog jogurta

Za čokoladni smrznuti jogurt:

  • 8 kocki smrznutog jogurta
  • 1 kašika kakao praha
  • 1 kašika mleka

Za smrznuti jogurt sa jagodama:

  • 8 kocki smrznutog jogurta
  • 2 velike ili 3 male sveže jagode

Priprema:

Domaći smrznuti jogurt je lagan, osvežavajuć i pravi spas za tople dane. Možete ga praviti u tri varijante – običan, čokoladni i sa jagodama – a osnova je jednostavna i priprema se unapred.

Savet:

Ako želite da uvek imate spreman desert, pravite bazu unapred i držite kocke u zamrzivaču – biće spremne kad god vam zatreba osveženje.

Sipajte pavlaku i šećer u šerpu i zagrevajte na srednjoj vatri, mešajući dok se šećer potpuno ne otopi. Sklonite s vatre i ostavite da se hladi 10 minuta. Umešajte grčki jogurt dok ne dobijete glatku smesu. Sipajte u posude za led i zamrznite najmanje 4 sata ili do 4 nedelje.

Običan jogurt: Stavite 8 kocki zamrznute baze u blender ili secka. Dodajte 2 kašike jogurta. Miksujte dok ne dobijete glatku i kremastu teksturu. Poslužite odmah ili vratite u zamrzivač najduže sat vremena.

Čokoladni jogurt: U blender stavite 8 kocki zamrznutog jogurta, kašiku kakao praha i kašiku mleka. Miksujte dok ne postane kremasto. Poslužite odmah ili kratko zamrznite.

Jogurt sa jagodama: U blender stavite 8 kocki zamrznutog jogurta i 2–3 sveže jagode. Miksujte dok ne dobijete glatku strukturu. Uživajte odmah ili ostavite da se hladi najviše sat vremena.

 Bonus video

00:34
Ledene kocke od jogurta  Izvor: instagram/thecookingfoodie


Ask ChatGPT