Sastojci:
Baza od smrznutog jogurta:
- 400 ml slatke guste pavlake za mućenje
- 140 g šećera
- 400 g grčkog jogurta
Za običan smrznuti jogurt:
- 8 kocki smrznutog jogurta (od baze)
- 2 kašike nezaslađenog jogurta
Za čokoladni smrznuti jogurt:
- 8 kocki smrznutog jogurta
- 1 kašika kakao praha
- 1 kašika mleka
Za smrznuti jogurt sa jagodama:
- 8 kocki smrznutog jogurta
- 2 velike ili 3 male sveže jagode
Priprema:
Domaći smrznuti jogurt je lagan, osvežavajuć i pravi spas za tople dane. Možete ga praviti u tri varijante – običan, čokoladni i sa jagodama – a osnova je jednostavna i priprema se unapred.
Sipajte pavlaku i šećer u šerpu i zagrevajte na srednjoj vatri, mešajući dok se šećer potpuno ne otopi. Sklonite s vatre i ostavite da se hladi 10 minuta. Umešajte grčki jogurt dok ne dobijete glatku smesu. Sipajte u posude za led i zamrznite najmanje 4 sata ili do 4 nedelje.
Običan jogurt: Stavite 8 kocki zamrznute baze u blender ili secka. Dodajte 2 kašike jogurta. Miksujte dok ne dobijete glatku i kremastu teksturu. Poslužite odmah ili vratite u zamrzivač najduže sat vremena.
Čokoladni jogurt: U blender stavite 8 kocki zamrznutog jogurta, kašiku kakao praha i kašiku mleka. Miksujte dok ne postane kremasto. Poslužite odmah ili kratko zamrznite.
Jogurt sa jagodama: U blender stavite 8 kocki zamrznutog jogurta i 2–3 sveže jagode. Miksujte dok ne dobijete glatku strukturu. Uživajte odmah ili ostavite da se hladi najviše sat vremena.
Bonus video
Ask ChatGPT