Sastojci:

  • 310 g svežih borovnica 
  • 180 g šećera 
  • 1 kašika svežeg limunovog soka
  • 450 g svežih breskvi, oljuštenih i seckanih 
  • 360 ml slatke pavlake
  • 360 ml punomasnog mleka 
  • 60 ml kukuruznog sirupa 
  • 1/4 kašičice soli
  • 5 žumanaca
  • 1/2 kašičice ekstrakta vanile
  • 60 ml burbona (opciono – može i bez)

Priprema:

Ovaj domaći sladoled od breskve i borovnice pravo je osveženje za tople dane. Kremast, voćni i jednostavan za pripremu – bez aparata.

Savet:

Za još bolju teksturu, pre serviranja izvadite sladoled 5–10 minuta ranije da omekša. Ako ne volite alkohol, slobodno izostavite burbon – ukus će i dalje biti fantastičan!

U šerpi pomešajte borovnice, 1/4 šolje šećera i limunov sok. Kuvajte na srednje jakoj vatri 8–10 minuta dok borovnice ne omekšaju i puste sok. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohlade 30 minuta, zatim stavite u frižider da se potpuno ohlade (najmanje 1 sat, može i do 1 nedelje unapred).

U blenderu ili secku usitnite seckane breskve dok ne dobijete kašu s ponekim komadićima (poput gustog kompota). Ostavite sa strane.

U šerpi pomešajte pavlaku, mleko, kukuruzni sirup, so i preostali šećer (1/2 šolje). Zagrevajte uz povremeno mešanje dok ne počne da vri po ivicama (oko 5–6 minuta).

U posebnoj posudi umutite žumanca sa vanilom. Polako dodajte 1 šolju tople pavlake u žumanca, neprestano mešajući da se ne zgrušaju. Zatim sipajte nazad u šerpu s ostatkom smese.

Kuvajte na srednjoj vatri uz stalno mešanje 6–8 minuta, dok se ne zgusne i masa ne obavija varjaču. Sklonite sa vatre i ostavite da se hladi 10 minuta. Umešajte pasirane breskve i burbon (ako koristite). Prespite u plastičnu posudu s poklopcem, pokrijte i ostavite u frižideru da se potpuno ohladi (minimum 2 sata, idealno preko noći).

Kad je masa hladna, prespite u metalnu ili staklenu činiju i stavite u zamrzivač. Na svakih 30 minuta izvadite i dobro promešajte viljuškom ili mikserom (ručno ili spiralnim nastavcima) da razbijete kristale. Ponavljajte 3–4 puta dok ne postane kremast.

Kad sladoled počne da se steže, dodajte ohlađeni preliv od borovnice, lagano ga umešajte u sladoled (nemojte mešati potpuno). Zatvorite i ostavite u zamrzivaču najmanje 4 sata, a najbolje preko noći.

Bonus video

00:35
Domaći sladoled na štapiću od 4 sastojka Izvor: Instagram/_recetas_sanas_fit