Sastojci:

Za koru:

  • 150 g bademovog brašna
  • 50 g istopljenog putera
  • 1 kašika eritritola
  • Prstohvat soli

Za fil:

  • 3 velika jajeta
  • 100 ml sveže ceđenog limunovog soka
  • Rendana korica 1 limuna 
  • 60 g eritritola (ili po ukusu)
  • 50 g putera (iseckanog na kockice)

Priprema:

Keto pita od limuna je lagan, osvežavajuć desert koji ne sadrži rafinisani šećer ni brašno. Spoj bademove kore i kiselkastog fila od limuna daje savršen balans ukusa i teksture. Idealan je izbor za one koji prate keto ishranu, ali žele da uživaju u nečemu slatkom bez griže savesti.

Rok trajanja:

- U frižideru: do 5–6 dana u zatvorenoj posudi

- U zamrzivaču: do 2 meseca (umotati porcije u papir i čuvati u kesi ili kutiji)

U činiji pomešajte bademovo brašno, eritritol, so i istopljen puter. Mešajte dok ne dobijete smesu nalik mokrom pesku. Utisnite smesu u dno manjeg pleha (20x20 cm ili kalup za tart prečnika 22 cm) obloženog papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 170°C oko 10–12 minuta, dok blago ne porumeni. Ostavite da se hladi.

U šerpici umutite jaja, dodajte limunov sok, koricu i eritritol. Stavite na srednje slabu vatru i neprestano mešajte dok se smesa ne zgusne – 7–10 minuta (pazite da ne proključa). Kada je fil gust, sklonite s vatre i dodajte kockice putera. Mešajte dok se sve ne istopi i sjedini.

Sipajte vreo limun fil preko ohlađene kore. Poravnajte i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, zatim prebacite u frižider da se potpuno stegne (najmanje 3–4 sata, idealno preko noći).

Isecite na kocke ili trougliće. Po želji pospite sa malo eritritola u prahu.

Bonus video

00:51
Recept za kolač od grčkog jogurta sa aromom limuna Izvor: Instagram/dilettasecco