Sastojci:

Za fil:

  • 200 g šećera
  • 5 jaja
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 150 g gustina (skroba)
  • 1,3 l mleka

Ostalo:

  • 300 g piškota
  • 200 g krem sira
  • 150 g kokosovih pahuljica
  • 80 g bele čokolade (otopljene)
  • Rafaelo kuglice za dekoraciju

Priprema:

Rafaelo torta bez pečenja je prava letnja poslastica – lagana, kremasta i puna kokosa. Ne treba vam rerna ni posebne veštine, a rezultat je raskošna torta koja se topi u ustima i izgleda kao da je stigla iz poslastičarnice. Idealna je za slave, rođendane ili kad želite da impresionirate goste bez puno muke.

Savet:

Ako volite da vam piškote budu mekše, kratko ih umočite u kokosovo mleko ili blago zaslađeno mleko pre slaganja. Tako će torta biti još sočnija i aromatičnija!

U šerpi umutite jaja, šećer, vanilin šećer i skrob. Dodajte mleko postepeno i kuvajte na laganoj vatri uz neprestano mešanje oko 5 minuta, dok se ne zgusne kao puding. Sklonite s vatre i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi 1 sat. U ohlađen fil dodajte krem sir i kokosove pahuljice. Dobro sjedinite mikserom.

U obruč dimenzija 25 x 26 cm poređajte sloj piškota, pa preko njih fil. Zatim opet piškote. Tortu ukrasite otopljenom belom čokoladom i dekorišite Rafaelo kuglicama po želji. Stavite tortu u frižider na najmanje 2 sata da se stegne. Po želji, dodatno rashladite još 20 minuta pre služenja.

Bonus video

00:14
Recept za veganski i posni rafaelo sladoled Izvor: TikTok/tastyselly