Sastojci:

  • 250 g jagoda
  • 80 g šećera
  • 25 g kukuruznog skroba
  • 1 žumance

Za kuvane jagode:

  • 60 g šećera
  • 1/2 kafene kašike pektina
  • 160 jagoda g
  • rendana kora limuna ili limete
  • sok od jednog limuna
  • 260 ml slatke pavlake
Zašto je korisno da jedete jagode?

Jagode su prava riznica vitamina C, a sadrže i mangan, kalijum, folate i druge minerale i vitamine. Antocijan koji im daje boju je blagotvoran za srce. Imaju antioksidativna i antibaktrerijska svojstva.

Recept za osvežavajući krem od jagoda:

Kako biste napravili ovaj krem, prvo izblendirajte u činiji 250 g jagoda. Zatim u šerpu ubacite jedno žumance, dodajte šećer i kukuruzni skrob i mešajte žicom. Zatim dodajte izblendirane jagode. Dobro izmešajte i kuvajte dok se smesa ne zgusne, stalno mešajući. Prebacite u činiju, pokrijte odozgo folijom i ostavite da se ohladi u frižideru.

Zatim u jednu šerpu sipajte šećer i pektin i promešajte. U drugu šerpu dodajte jagode i rendanu koricu limuna, kao i sok od jednog limuna, pa dodajte mešavinu šećera i pektina. Nakon ključanja ostavite da se kuva 3 minuta. Ovu smesu izlijte u činiju i prebacite u frižider da se ohladi.

U posebnoj činiji mikserom umutite slatku pavlaku, izvadite krem od jagoda iz frižidera koji ste prvi napravili, razradite ga i dodajte u umućenu slatku pavlaku. Mutite mikserom na velikoj brzini dok ne dobijete željeni krem. Zatim ga prebacite u poslastičarsku vreću. Rasporedite po čašama, pa izvadite kuvane jagode sa šećerom i malo ih izgnječite kašikom, pa i njih rasporedite preko krema. Zatim preko njih opet stavite krem. Servirajte i uživajte! Možda ćete želeti da napravite i katalanski krem.

Pročitajte kako se pravi najukusnija nutela od jagoda, savršena za leto

BONUS VIDEO

00:16
Recept za čokoladni parfe sa keksom Izvor: Instagram/avenaemiele

StvarUkusa