Sastojci:
- 750 ml punomasnog mleka
- 1 štapić cimeta
- rendana kora od ½ pomorandže ili limuna, ili malo od svakog
- 1 kašičica vanilinog ekstrakta
- prstohvat soli
- 6 velikih žumanaca
- 150 g šećera
- 30 g kukuruznog skroba
- 6 kašika šećera, za posipanje na kraju
Recept za katalanski krem:
Kako biste napravili ovaj krem, prvo u šerpu dodajte mleko, štapić cimeta, koru limuna i pomorandže, so i vanilin ekstrakt, pa dovedite do laganog ključanja. Sklonite sa vatre i ostavite sa strane. U činiji pomešajte žumanca, šećer i kukuruzni skrob, a zatim dobro promešajte.
Kutlačom zahvatite mleko iz šerpe i polako ga sipajte u smesu od jaja, uz stalno mešanje, dok se ne sjedini. Ponovite sa još dve kutlače mleka da biste temperirali jaja (polako ih zagrejte). Izvadite koru limuna i štapić cimeta iz mleka i umešajte smesu od žumanca u šerpu. Kuvajte na srednje laganoj vatri, neprekidno mešajući nekoliko minuta (oko 7-10 minuta), dok se ne zgusne dovoljno da prekrije poleđinu kašike.
Sipajte krem u pojedinačne činijice. Pokrijte i stavite u frižider na 4 sata, ili do 3 dana. Zatim karamelizujte šećer i prelijte preko ohleđenog krema. Pustite da se stegne i zatim uživajte. Možda ćete želeti da napravite i italijanski krem od pistaća savršen za filovanje peciva i torti.
Pročitajte kako se pravi tradicionalni italijanski zabajone krem sa jagodama
BONUS VIDEO
StvarUkusa