Krem od jaja i cimeta se dugo priprema, ali je prava poslastica kojoj nećete odoleti. Dodaju se i sok od limuna, šećer i vanilin šećer. Ukoliko volite ovakve poslastice, možda ćete želeti da napravite i desert od banana i vanila krema sa keksom. Evo i kako se pravi krem od jaja i cimeta!
Sastojci:
- 1 traka, oko 5 cm limunove kore
- 1 štapić cimeta
- 1/4 kašičice soli
- 160 g šećera
- 8 velikih žumanaca
- 30 g kukuruznog skroba, rastvorenog u 30 ml šolje vode
- 1 vanilin šećer
- mleveni cimet, za ukras
Recept za krem od jaja i cimeta:
Pomešajte mleko sa limunovom koricom, štapićem cimeta i solju u velikoj šerpi. Kuvajte na srednjoj vatri, povremeno mešajući da ne zagori, a zatim sklonite sa vatre.
U međuvremenu, u velikoj posudi otpornoj na toplotu, mikserom umutite šećer sa žumancima na srednjoj brzini, dok ne postanu bleda, oko 4 minuta. Umutite kašu od kukuruznog škroba. Mikserom na maloj brzini postepeno umutite polovinu vrelog mleka.
Vratite mešavinu jaja i mleka u šerpu sa preostalim vrelim mlekom i kuvajte krem na srednje niskoj vatri, neprestano mešajući 10 do 12 minuta, dok smesa ne postane veoma gusta. Umešajte vanilin šećer.
Procedite krem kroz žičanu mrežastu cediljku u veliku činiju i bacite štapić cimeta i limunovu koricu. Pritisnite komad plastične folije direktno na površinu krema i ostavite u frižideru najmanje 8 sati. Ubacite krem u 6 činija, pospite mlevenim cimetom i servirajte.
Pročitajte kako se pravi krem dan i noć
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem