Sastojci:

Za patišpanj:

  • 230 g brašna
  • 65 g kakao praha
  • 280 g šećera
  • prstohvat soli
  • 10 g praška za pecivo
  • 260 ml mleka
  • 60 ml ulja
  • 60 g putera, sobne temperature
  • 2 velika jajeta
  • 1 kašičica vanilinog ekstrakta

Za beli krem:

  • 40 g šećera u prahu
  • 115 g krem sira
  • 60 ml slatke pavlake

Za ganaš:

  • 100 g čokolade
  • 160 ml slatke pavlake
Kakao je uvek koristan:

Kakao sadrži magnezijum koji je pogodan za sprečavanje grčeva u mišićima i olakšavanje depresije, a bogat je i flavonoidima koji pomažu očuvanju mentalnog zdravlja. Sadrži sastojak teobromin koji je sličan kofeinu, i samim time je koristan za očuvanje kognitivnih funkcija. Bogat je gvožđem, pa se preporučuje osobama sa lošom krvnom slikom i anemijom.

Recept za čokoladni kolač sa belim kremom u sredini:

Kako biste napravili kolač, prvo izvadite mleko, puter i jaja iz frižidera, da dostignu sobnu temperaturu. Pomešajte suve sastojke, tako što ćete u velikoj posudi da prosejete brašno, kakao prah, prašak za pecivo, šećer i prstohvat soli. Dodajte zatim tečne sastojke - jaja, puter (u komadićima ili otopljeni), ulje, mleko i vanilin ekstrakt. Mešajte mikserom na maloj brzini 2–3 minuta.

Obložite kalup za kolače sa odvojivim dnom prečnika 20 cm papirom za pečenje, podmažite ga puterom i sipajte testo. Pecite na 155°C oko 60–70 minuta. Ako čačkalica bude suva, patišpanj je gotov. Ako nije, nastavite sa pečenjem i proveravajte svakih 5 minuta.

Ostavite kolač da se hladi u kalupu 10 minuta, a zatim ga prebacite na rešetku. Umotajte u plastičnu foliju i ohladite u frižideru 40–60 minuta (ili idealno nekoliko sati ili preko noći za bolji ukus i teksturu).

Zatim napravite beli krem. Umutite krem sir sa šećerom u prahu dok ne postane kremast. Posebno umutite slatku pavlaku, a zatim je umešajte u smesu sa sirom. Isecite patišpanj na pola, horizontalno, tako da dobijete dva dela. Premažite kremom donji sloj, a zatim stavite drugi sloj preko.

Nakon toga napravite ganaš. Zagrejte slatku pavlaku (ne kuvajte), prelijte je preko iseckane čokolade, ostavite da odstoji minut, a zatim mutite dok ne postane glatko. Prelijte ganaš preko torte i poravnajte je. Po želji premažite i stranice. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i najlepši kolač od čokolade i sira, krcat proteinima.

Pročitajte kako da napravite kolač Dunavski talasi

BONUS VIDEO

00:15
Recept za najjednostavniji kolač sa kajsijama Izvor: instagram/thedailysaby

StvarUkusa