Sastojci:
Za patišpanj:
- 230 g brašna
- 65 g kakao praha
- 280 g šećera
- prstohvat soli
- 10 g praška za pecivo
- 260 ml mleka
- 60 ml ulja
- 60 g putera, sobne temperature
- 2 velika jajeta
- 1 kašičica vanilinog ekstrakta
Za beli krem:
- 40 g šećera u prahu
- 115 g krem sira
- 60 ml slatke pavlake
Za ganaš:
- 100 g čokolade
- 160 ml slatke pavlake
Recept za čokoladni kolač sa belim kremom u sredini:
Kako biste napravili kolač, prvo izvadite mleko, puter i jaja iz frižidera, da dostignu sobnu temperaturu. Pomešajte suve sastojke, tako što ćete u velikoj posudi da prosejete brašno, kakao prah, prašak za pecivo, šećer i prstohvat soli. Dodajte zatim tečne sastojke - jaja, puter (u komadićima ili otopljeni), ulje, mleko i vanilin ekstrakt. Mešajte mikserom na maloj brzini 2–3 minuta.
Obložite kalup za kolače sa odvojivim dnom prečnika 20 cm papirom za pečenje, podmažite ga puterom i sipajte testo. Pecite na 155°C oko 60–70 minuta. Ako čačkalica bude suva, patišpanj je gotov. Ako nije, nastavite sa pečenjem i proveravajte svakih 5 minuta.
Ostavite kolač da se hladi u kalupu 10 minuta, a zatim ga prebacite na rešetku. Umotajte u plastičnu foliju i ohladite u frižideru 40–60 minuta (ili idealno nekoliko sati ili preko noći za bolji ukus i teksturu).
Zatim napravite beli krem. Umutite krem sir sa šećerom u prahu dok ne postane kremast. Posebno umutite slatku pavlaku, a zatim je umešajte u smesu sa sirom. Isecite patišpanj na pola, horizontalno, tako da dobijete dva dela. Premažite kremom donji sloj, a zatim stavite drugi sloj preko.
Nakon toga napravite ganaš. Zagrejte slatku pavlaku (ne kuvajte), prelijte je preko iseckane čokolade, ostavite da odstoji minut, a zatim mutite dok ne postane glatko. Prelijte ganaš preko torte i poravnajte je. Po želji premažite i stranice. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i najlepši kolač od čokolade i sira, krcat proteinima.
Pročitajte kako da napravite kolač Dunavski talasi
BONUS VIDEO
StvarUkusa