Sastojci:
- 2 velike pomorandže
- 60 g šećera
- 60 ml vode
- 2 lovorova lista
- 1/2 kašičice celog crnog bibera u zrnu
- 2 1/4 kašičice želatina bez ukusa
- 94 ml svežeg soka od pomorandže, proceđenog
- 2 kašike slatke pavlake
- 250 g mlaćenice
Recept za panakota krem sa pomorandžama:
Za panakota krem oljuštite koricu od 1 pomorandže na trake širine 1,5 cm. U malom tiganju pomešajte trake narandže sa šećerom, vodom, lovorovim listom i biberom u zrnu i dinstajte na umerenoj vatri dok se šećer ne rastvori. Sipajte smesu u vatrostalnu posudu i ostavite da odstoji 2 sata. Procedite sirup.
U međuvremenu, pospite 3/4 kašičice želatina preko 30 ml soka od pomorandže i ostavite da odstoji dok želatin ne omekša, oko 10 minuta. Ostružite želatin od narandže u malu šerpu i ostavite na laganoj vatri, mešajući, dok se ne istopi. Umešajte preostal soka od pomorandže. Sipajte želatin od narandže u čaše i ostavite u frižideru dok se potpuno ne stegne, najmanje 1 sat.
U maloj šerpi pomešajte slatku pavlaku sa 30 ml šećernog sirupa, koji ste prethodno napravili. Preostalih 1 1/2 kašičicu želatina pospite preko krema i ostavite da odstoji dok želatin ne omekša, oko 10 minuta. Zagrejte, mešajući, samo dok se ne istopi, a zatim sipajte smesu u staklenu mericu. Dodajte mlaćenicu i 30 ml šećernog sirupa i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Pažljivo prelijte mešavinu mlaćenice preko želatina od narandže i ostavite u frižideru dok se ne stegne, najmanje 6 sati ili preko noći. Možda ćete želeti da napravite i tradicionalni italijanski zabajone krem sa jagodama.
Pročitajte i kako da napravite osvežavajući krem od limuna gotov za čas
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem