Sastojci:

  • 2 velike pomorandže
  • 60 g šećera
  • 60 ml vode
  • 2 lovorova lista
  • 1/2 kašičice celog crnog bibera u zrnu
  • 2 1/4 kašičice želatina bez ukusa
  • 94 ml svežeg soka od pomorandže, proceđenog
  • 2 kašike slatke pavlake
  • 250 g mlaćenice

Recept za panakota krem sa pomorandžama:

Za panakota krem oljuštite koricu od 1 pomorandže na trake širine 1,5 cm. U malom tiganju pomešajte trake narandže sa šećerom, vodom, lovorovim listom i biberom u zrnu i dinstajte na umerenoj vatri dok se šećer ne rastvori. Sipajte smesu u vatrostalnu posudu i ostavite da odstoji 2 sata. Procedite sirup.

U međuvremenu, pospite 3/4 kašičice želatina preko 30 ml soka od pomorandže i ostavite da odstoji dok želatin ne omekša, oko 10 minuta. Ostružite želatin od narandže u malu šerpu i ostavite na laganoj vatri, mešajući, dok se ne istopi. Umešajte preostal soka od pomorandže. Sipajte želatin od narandže u čaše i ostavite u frižideru dok se potpuno ne stegne, najmanje 1 sat.

U maloj šerpi pomešajte slatku pavlaku sa 30 ml šećernog sirupa, koji ste prethodno napravili. Preostalih 1 1/2 kašičicu želatina pospite preko krema i ostavite da odstoji dok želatin ne omekša, oko 10 minuta. Zagrejte, mešajući, samo dok se ne istopi, a zatim sipajte smesu u staklenu mericu. Dodajte mlaćenicu i 30 ml šećernog sirupa i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Pažljivo prelijte mešavinu mlaćenice preko želatina od narandže i ostavite u frižideru dok se ne stegne, najmanje 6 sati ili preko noći. Možda ćete želeti da napravite i tradicionalni italijanski zabajone krem sa jagodama.

Pročitajte i kako da napravite osvežavajući krem od limuna gotov za čas

BONUS VIDEO

instagram/cookistwow Kroasani sa kremom od lešnika

StvarUkusa