Sastojci:
- 430 ml punomasnog mleka
- 130 g šećera
- 2 velika jajeta, umućena
- 480 ml slatke pavlake
- 2 kašičice mlevenog cimeta
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Priprema:
Domaći sladoled sa cimetom i vanilom priprema se jednostavno, bez aparata, a rezultat je bogat, kremast desert sa prijatnom aromom. Cimet mu daje poseban miris i blagu toplinu, dok vanila zaokružuje ukus. Pravi se od osnovnih sastojaka, lako se zamrzava kod kuće i idealan je za sve koji žele da naprave sladoled bez mnogo muke.
U šerpi zagrejte mleko i šećer dok se ne pojave mehurići oko ivica (ne dozvolite da provri). Umutite malu količinu vruće smese u umućena jaja, pa zatim sve vratite nazad u šerpu uz neprestano mućenje. Kuvajte na laganoj vatri dok smesa ne dostigne 70°C ili dok ne obloži poleđinu kašike. Sklonite sa šporeta. Smesu brzo prebacite u činiju i stavite je u posudu sa hladnom vodom i ledom. Mešajte 2 minuta da se prohladi.
Dodajte pavlaku, cimet i vanilu. Promešajte dobro da se sve sjedini. Pokrijte površinu smese papirom za pečenje ili folijom i stavite u frižider da se potpuno ohladi (nekoliko sati ili preko noći). Kada je smesa hladna, sipajte je u blender i blendirajte dok ne postane penasta i vazdušasta (oko 30–60 sekundi). Sipajte smesu u plitku posudu pogodnu za zamrzavanje. Pokrijte i stavite u zamrzivač.
Na svakih 30–45 minuta, tokom naredna 2–3 sata, izvadite sladoled i izblendajte ga ili dobro izmešajte viljuškom ili štapnim mikserom kako biste razbili kristale i dobili kremastu teksturu.
Ostavite da se potpuno zamrzne još 2–4 sata, pa služite.
Bonus video