Sastojci:

  • 2 zrele banane
  • 4 jajeta
  • 250 g crne čokolade (bez šećera ili sa smanjenim sadržajem šećera)

Priprema:

Ako ste u potrazi za brzim, zdravijim desertom bez brašna i dodatog šećera, ovaj kolač je prava stvar za vas. Priprema se od samo tri osnovna sastojka koje verovatno već imate kod kuće: banana, jaja i crna čokolada. Rezultat je bogat, mekan i čokoladni kolač koji je odličan i kao užina i kao lagan desert uz kafu. Najbolje od svega – može se jesti i topao i hladan, a još je ukusniji kada odstoji u frižideru.

Savet:

Koristite što zrelije banane – one sa crnim tačkicama na kori daju najbolju slatkoću i teksturu. Po želji, u fil možete dodati malo cimeta, ekstrakta vanile ili mlevenih oraha za dodatni sloj ukusa.

Otopite 150 g čokolade na pari ili u mikrotalasnoj i ostavite da se malo prohladi. Odvojte žumanca od belanaca. Umutite žumanca sa otopljenom čokoladom dok ne dobijete glatku smesu. U posebnoj posudi umutite belanca mikserom u čvrst sneg. Pažljivo dodajte sneg od belanaca u čokoladnu smesu i sjedinite ručno, laganim pokretima žicom ili spatulom.

Smesu sipajte u kalup obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 160°C oko 30 minuta.

Dok se kora peče, izgnječite banane štapnim mikserom ili viljuškom. Otopite preostalih 100 g čokolade i pomešajte ih sa izgnječenim bananama dok ne dobijete gladak fil. Kada se kora ispeče i prohladi, prelijte je pripremljenim filom i stavite u frižider da se stegne.

Nakon hlađenja, secite na kocke i služite.

Bonus video

00:23
čokoladni kolač od dva sastojka Izvor: tiktok/fitwaffle