Sastojci:
Za testo:
- 150 g putera
- 100 g čokolade
- 4 jajeta
- 120 g šećera
- 120 g brašna (tip 1050)
- 1 kašičica cimeta
- 20 g kakaoa
- 80 g seckanih oraha
- 2 kašičice sode bikarbone
Za punjenje:
- 200 g džema od kajsija
Za glazuru:
- 100 ml slatke pavlake
- 100 g čokolade
Priprema:
Ova torta potiče iz vremena kada su se kolači pravili srcem, bez miksera, sa toplim džemom i mirisom cimeta u svakoj pori. Stari recept iz 1860. godine otkriva rustičan šarm – bogata čokolada, orasi i sloj džema od kajsija daju joj dubinu i raskoš kakvu danas retko nalazimo.
Rastopite puter i čokoladu na tihoj vatri ili na pari, pa ostavite da se prohladi. Umutite jaja sa šećerom dok ne postanu penasta i svetla. Dodajte prohlađenu čokoladnu smesu, promešajte da se sjedini. Ubacite brašno, cimet, kakao, sodu bikarbonu i seckane orahe, pa sve lagano promešajte špatulom. Sipajte smesu u podmazan i brašnom posut kalup. Pecite na 180°C oko 25 minuta, proverite čačkalicom – treba da izađe suva.
Kada se torta ohladi, presecite je na dva dela i premažite džemom od kajsije. Zagrejte pavlaku do vrenja, sklonite sa vatre, dodajte čokoladu i mešajte dok ne dobijete glatku glazuru. Prelijte tortu glazurom i ostavite da se stegne.
Jednom kada ovu tortu iznesete na sto, tražiće se parče više i sledeći put.
Bonus video
