Sastojci:

Za testo:

  • 150 g putera
  • 100 g čokolade
  • 4 jajeta
  • 120 g šećera
  • 120 g brašna (tip 1050)
  • 1 kašičica cimeta
  • 20 g kakaoa
  • 80 g seckanih oraha
  • 2 kašičice sode bikarbone

Za punjenje:

  • 200 g džema od kajsija

Za glazuru:

  • 100 ml slatke pavlake 
  • 100 g čokolade

Priprema:

Ova torta potiče iz vremena kada su se kolači pravili srcem, bez miksera, sa toplim džemom i mirisom cimeta u svakoj pori. Stari recept iz 1860. godine otkriva rustičan šarm – bogata čokolada, orasi i sloj džema od kajsija daju joj dubinu i raskoš kakvu danas retko nalazimo.

Savet:

Koristite domaći džem od kajsija, ako možete – njegova kiselkastost savršeno balansira slatkoću čokolade i dubinu kakaoa.

Rastopite puter i čokoladu na tihoj vatri ili na pari, pa ostavite da se prohladi. Umutite jaja sa šećerom dok ne postanu penasta i svetla. Dodajte prohlađenu čokoladnu smesu, promešajte da se sjedini. Ubacite brašno, cimet, kakao, sodu bikarbonu i seckane orahe, pa sve lagano promešajte špatulom. Sipajte smesu u podmazan i brašnom posut kalup. Pecite na 180°C oko 25 minuta, proverite čačkalicom – treba da izađe suva.

Kada se torta ohladi, presecite je na dva dela i premažite džemom od kajsije. Zagrejte pavlaku do vrenja, sklonite sa vatre, dodajte čokoladu i mešajte dok ne dobijete glatku glazuru. Prelijte tortu glazurom i ostavite da se stegne.

Jednom kada ovu tortu iznesete na sto, tražiće se parče više i sledeći put.

Bonus video

00:58
Najbrža čokoladna torta Izvor: instagram/cookistwow