Sastojci:
Za patišpanj:
- 125 g univerzalnog brašna
- 50 g mlevenih pistaća
- 1½ kašičica praška za pecivo
- 5 jaja
- 200 g šećera
- 1 kašičica vanilinog ekstrakta
- 80 ml mleka
- ¼ kašičice soli
Za smesu sa mlekom:
- 200 ml zaslađenog kondenzovanog mleka
- 300 ml pirinčanog mleka
- 80 ml Punomasno mleko
- 1 kašika paste od pistaća
Za krem:
- 300 ml hladne slatke pavlake
- 30 g šećera u prahu
- 1 kašičica vanilinog ekstrakta
- 45 g paste od pistaća
Recept za trileće sa pistaćima:
Kako biste napravili ovaj kolač, prvo napravite patišpanj. Zagrejte rernu na 170°C, obložite pleh dimenzija 22x32 cm papirom za pečenje, lagano ga podmažite i ostavite sa strane. U veliku posudu stavite 150 g šećera i žumanca. Mutite dok smesa ne pobledi i ne udvostruči zapreminu. Dodajte mleko, ekstrakt vanile i mešajte dok se ne sjedine.
Prosejte brašno, mlevene pisaće, prašak za pecivo i so. Mešajte dok se ne sjedine (nemojte previše mešati). Ostavite sa strane. U posebnoj posudi mutite belanca velikom brzinom dok ne postanu penasta, postepeno dodajte 50 g šećera i mutite dok se ne dobiju čvrsti vrhovi. Umešajte 1/3 belanaca u testo, zatim sipajte testo u belanca i lagano mešajte dok se ravnomerno ne rasporedi. Sipajte u pripremljeni pleh.
Pecite oko 25 minuta ili dok čačkalica ne izađe čista. Izvadite kolač iz kalupa i ostavite da se hladi na rešetki. Dok se kolač hladi, napravite sirup. U činiju dodajte sva 3 mleka, pastu od pistaća i mutite dok se ne sjedine.
Vratite kolač u kalup, a zatim viljuškom ili čačkalicom napravite rupe u kolaču. Polako sipajte sirup od mleka preko kolača, ostavljajući ga da se upije. Ostavite kolač sa strane najmanje 1 sat, ili preko noći. Zatim napravite glazuru. U veliku činiju stavite pastu od pistaća, šećer i vanilin ekstrakt. Mutite dok ne postane glatko. Dodajte slatku pavlaku i mutite dok ne postane čvrsta.
Izvadite kolač iz kalupa i premažite kremom preko kolača. Ostavite u frižideru najmanje dva sata pre serviranja. Odsecite ivice, a zatim isecite na kvadrate. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i banana split kolač sa keksom.
Pročitajte kako se pravi kolač sa džemom od jagoda i krem sirom
BONUS VIDEO
StvarUkusa