Sastojci:

Za patišpanj:

  • 125 g univerzalnog brašna
  • 50 g mlevenih pistaća
  • 1½ kašičica praška za pecivo
  • 5 jaja
  • 200 g šećera
  • 1 kašičica vanilinog ekstrakta
  • 80 ml mleka
  • ¼ kašičice soli

Za smesu sa mlekom:

  • 200 ml zaslađenog kondenzovanog mleka
  • 300 ml pirinčanog mleka
  • 80 ml Punomasno mleko
  • 1 kašika paste od pistaća

Za krem:

  • 300 ml hladne slatke pavlake
  • 30 g šećera u prahu
  • 1 kašičica vanilinog ekstrakta
  • 45 g paste od pistaća
Savet +

Kolač čuvajte pokriven u frižideru 4-5 dana. Sledećeg dana je zapravo još ukusniji. Zamrzavanje se ne preporučuje zbog visokog sadržaja vlage.
Mlečni sirup sipajte polako i ostavite da se potpuno upije pre nego što dodate još. Ako se čini da je kolač zasićen, napravite pauzu od 5-10 minuta pre nego što nastavite. Hlađenje preko noći daje najbolju teksturu. Ako vam nije dostupno kondenzovano mleko, koristite jednake delove punomasnog mleka i slatke pavlake.

Recept za trileće sa pistaćima:

Kako biste napravili ovaj kolač, prvo napravite patišpanj. Zagrejte rernu na 170°C, obložite pleh dimenzija 22x32 cm papirom za pečenje, lagano ga podmažite i ostavite sa strane. U veliku posudu stavite 150 g šećera i žumanca. Mutite dok smesa ne pobledi i ne udvostruči zapreminu. Dodajte mleko, ekstrakt vanile i mešajte dok se ne sjedine.

Prosejte brašno, mlevene pisaće, prašak za pecivo i so. Mešajte dok se ne sjedine (nemojte previše mešati). Ostavite sa strane. U posebnoj posudi mutite belanca velikom brzinom dok ne postanu penasta, postepeno dodajte 50 g šećera i mutite dok se ne dobiju čvrsti vrhovi. Umešajte 1/3 belanaca u testo, zatim sipajte testo u belanca i lagano mešajte dok se ravnomerno ne rasporedi. Sipajte u pripremljeni pleh.

Pecite oko 25 minuta ili dok čačkalica ne izađe čista. Izvadite kolač iz kalupa i ostavite da se hladi na rešetki. Dok se kolač hladi, napravite sirup. U činiju dodajte sva 3 mleka, pastu od pistaća i mutite dok se ne sjedine.

Vratite kolač u kalup, a zatim viljuškom ili čačkalicom napravite rupe u kolaču. Polako sipajte sirup od mleka preko kolača, ostavljajući ga da se upije. Ostavite kolač sa strane najmanje 1 sat, ili preko noći. Zatim napravite glazuru. U veliku činiju stavite pastu od pistaća, šećer i vanilin ekstrakt. Mutite dok ne postane glatko. Dodajte slatku pavlaku i mutite dok ne postane čvrsta.

Izvadite kolač iz kalupa i premažite kremom preko kolača. Ostavite u frižideru najmanje dva sata pre serviranja. Odsecite ivice, a zatim isecite na kvadrate. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i banana split kolač sa keksom.

Pročitajte kako se pravi kolač sa džemom od jagoda i krem sirom

BONUS VIDEO

00:33
Recept za sendvič kolačiće sa kokos filom Izvor: Instagram/ 1tekkurabiy

StvarUkusa