Sastojci:

  • 6 jaja
  • 230 g šećera
  • 20 g kukuruznog skroba
  • 900 ml mleka
  • 2 kesice vanilin šećera

Priprema:

Domaći sladoled ima onu posebnu čar koju kupovni nikada ne može da nadmaši. Nije stvar samo u ukusu – iako je on kremastiji, puniji i prirodniji – već u celoj toj priči: kuvanje na tihoj vatri, miris mleka i vanile koji se širi kuhinjom, i nestrpljenje dok se čeka da se zamrzne. Ako volite onaj pravi, starinski ukus sladoleda, koji podseća na detinjstvo i nedeljne ručkove kod bake – ovo je recept za vas. A najbolje od svega je što vam daje savršenu osnovu za razne kombinacije: od vanile do čokolade, od voća do karamela.

Savet:

Ako želite još bogatiji ukus, dodajte u mleko dok se zagreva jedan pravi štapić vanile (ne samo vanilin šećer) ili na kraju umešajte par kašika kondenzovanog mleka. Krem će biti puniji, a ukus još lepši.

U dubljoj posudi umutite žumanca sa šećerom i vanilin šećerom dok masa ne pobeli i postane penasta. Dodajte kukuruzni skrob i dobro sjedinite da nema grudvica. U šerpi zagrejte mleko skoro do ključanja, ali pazite da ne provri. Sipajte toplo mleko u tankom mlazu u smesu sa jajima, neprestano mešajući da se jaja ne zgrudvaju. Vratite dobijenu smesu u šerpu i kuvajte na tihoj vatri uz neprestano mešanje dok se ne zgusne poput pudinga. Ne dozvolite da provri!

Sklonite sa šporeta, prespite u čistu činiju i ostavite da se prvo ohladi na sobnoj temperaturi, pa potom stavite u frižider da se dobro rashladi. Kada se smesa dobro ohladi, sipajte je u posudu pogodnu za zamrzavanje. Svakih sat vremena izvadite i dobro promešajte mikserom ili viljuškom (bar 3–4 puta) da sladoled bude što kremastiji.

Bonus video

00:18
Recept za sladoled za decu bez šećera Izvor: Instagram/pp_polezno_pp