Sastojci:
- 2 šolje mleka (poželjno punomasno)
- 1 šolja slatke pavlake
- 1 mahuna vanile presečena po dužini (opciono)
- ¾ šolje šećera
- 2 kašike kukuruznog skroba
- 1 veliko žumance ili ½ kašike dodatnog kukuruznog skroba
Priprema:
Pravi sicilijanski sladoled poznat je po svojoj kremastoj, svilenkastoj teksturi i bogatom ukusu. Pripremite ga kod kuće uz ovu jednostavnu bazu, idealnu za različite ukuse.
Sipajte u srednju šerpu 1 šolju mleka i slatku pavlaku. Dodajte presečenu mahunu vanile ako je koristite. Zagrevajte na srednjoj vatri dok mleko ne počne da ključa po ivici, ali nemojte dozvoliti da proključa.
U drugoj posudi umutite preostalu 1 šolju mleka sa ¾ šolje šećera i 2 kašike kukuruznog skroba. Sklonite šerpu sa vatre i polako umutite smesu sa kukuruznim skrobom u vrelo mleko i pavlaku. Vratite na srednju vatru i kuvajte, mešajući, dok se šećer ne rastvori i smesa lagano ne zgusne (oko 6–8 minuta).
U posebnoj posudi umutite jedno žumance dok ne pobledi i zgusne, oko 30 sekundi do 1 minut. Polako sipajte jednu kutlaču vrele smese u žumance, neprestano mutite da ga ne biste skuvali. Vratite smesu sa žumancem u šerpu i mešajte dok se sve lepo ne sjedini. Sklonite sa vatre. Sipajte kremu u hermetički zatvorenu posudu, ostavite u njoj mahunu vanile da se hladi. Ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi, a zatim stavite u frižider na nekoliko sati ili preko noći. Izvadite mahunu vanile i bacite je. Procedite kremu kroz sitno cedilo za glatkiju teksturu.
Sipajte kremu u aparat za sladoled ili jači blender i mutite prema uputstvu proizvođača dok sladoled ne postane gust i leden, ali i dalje dovoljno mekan da se kašikom uzima. Prebacite u hermetičku posudu i zamrznite još oko dva sata da se potpuno stegne.
Jednostavna salata sa avokadom i povrćem - svi će tražiti recept
Recept za najbrže palačinke od griza
Letnja krem čorba sa tikvicama i crvenim sočivom
Mekani kolač sa šumskim voćem
Napoleon torta u čaši – zaboravite klasične kore, ovo je još lakše i ukusnije