Sastojci:

Krem osnova:

  • 6 velikih žumanaca (sobne temperature)
  • 130 g šećera
  • 500 ml punomasnog mleka
  • 250 ml slatke pavlake 
  • 20 g kakao praha 
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • pola kašičice soli

Čokolada:

  • 170 g poluslatke čokolade (oko 55% kakaoa), sitno seckane

Pistać dodatak:

  • 145 g pistać putera sa malo mrvljenih pistaća

Priprema:

Ovaj domaći sladoled izgleda i miriše kao da je stigao pravo iz Dubaija – pun ukus čokolade i preliven kremom od pistaća, ovo je ledena verzija čuvene "Dubai čokolade" koju svi žele da probaju.

Savet:

Da biste dobili ultra glatku teksturu bez aparata za sladoled, miksujte smesu više puta tokom zamrzavanja – na svakih sat vremena, bar 2–3 puta – i svaki put dobro izmešajte blenderom ili štapnim mikserom.

Umutite žumanca sa šećerom dok ne posvetle i postanu kremasta. U posebnoj šerpi pomešajte mleko, pavlaku, vanilu, kakao i so. Zagrevajte dok ne počne da vri po ivicama (ne dozvolite da proključa). Sipajte malo vrele smese u umućena žumanca uz stalno mešanje, pa sve vratite u šerpu i kuvajte na tihoj vatri 8–10 minuta, uz neprekidno mešanje, dok se ne zgusne (da prelazi poleđinu kašike). Procedite krem preko seckane čokolade, sačekajte 3–5 minuta, pa mešajte dok se čokolada ne otopi i sve ne postane glatko.

Pokrijte providnom folijom direktno po površini (da ne uhvati koricu) i ohladite na sobnu temperaturu. Stavite u frižider najmanje 6 sati ili preko noći.

Sipajte ohlađenu krem bazu u blender i miksujte 20–30 sekundi da postane penasta (ili koristite štapni mikser). Sipajte u plitku posudu pogodnu za zamrzivač. Nakon 1–2 sata u zamrzivaču, izvadite, izmiksujte ponovo (ili dobro umutite viljuškom) da razbijete kristale. Ponavljajte još 1–2 puta na svakih sat vremena za glatku teksturu.

Kada je sladoled poluzamrznut, sipajte polovinu u posudu, dodajte par kašika pistać putera, pa ostatak sladoleda preko. Viljuškom lagano provucite kroz slojeve da se mramorno povežu. Pokrijte papirom za pečenje i vratite u zamrzivač 2–3 sata.

Bonus video