Sastojci:

  • 340 g blago posoljenih oljuštenih pistaća
  • 1 tabla mlečne čokolade, izlomljena na komade
  • 180 g krema od pistaća
  • 2 kašike tahinija
  • 240 g putera, otopljenog
  • 450 g tankih kora
  • 240 ml plus 2 kašike vode
  • 240 g šećera
  • 120 g meda
Zašto je korisno da jedete pistaće?

Pistaći su izvrstan izvor zdravih masti, vlakana, proteina, antioksidanata i imaju brojne hranljive materije, uključujući vitamin B i tiamin. Pomažu probavi i dobrim bakterijama u crevima.

Recept za dubai baklavau sa čokoladom i pistaćima:

Kako biste napravili baklavu, prvo napravite krem od pistaća, a zatim zagrejte rernu na 180 stepeni C. Stavite pistaće u procesor hrane i pulsirajte dok se ne iseckaju veoma sitno, a zatim dodajte i komadiće čokolade i pulsirajte nekoliko puta dok se takođe sitno ne iseckaju. Odvojite 60 g za smese za posipanje. Umutite tahini i krem od pistaća u činiji dok se ne sjedine, pa ostavite sa strane.

Premažite dno i stranice posude za pečenje dimenzija 23x33 cm otopljenim puterom. Stavite 2 kore kore i premažite ih tankim slojem putera preko površine. Prekrijte drugom korom i premažite puterom. Ponovite postupak dok na donjem sloju ne bude 8 kora. Prelijte polovinom krema od pistaća preko testa i pospite polovinom smese od pistaća.

Prekrijte 1 korom, pa lagano premažite puterom. Ponovite ovaj postupak još 3 puta dok ne izređate 4 namazane kore. Prelijte preostalim kremom od pistaća i pospite preostalom smesom od pistaća. Prekrijte sa 6 do 8 kora, i svaku premažite puterom. Oštrim nožem isecite baklavu na oblike dijamanta ili kvadrata sve do dna pleha. Možete iseći u 4 dugačka reda, a zatim napraviti dijagonalne rezove. Po želji prelijte preostalim otopljenim puterom.

Pecite u zagrejanoj rerni dok baklava ne porumeni i ne postane hrskava, 40 do 45 minuta. Dok se baklava peče, dodajte vodu i šećer u malu šerpu i prokuvajte, povremeno mešajući dok se šećer ne rastvori. Umešajte med, malo smanjite vatru i krčkajte dok ne postane poput sirupa, 15 do 20 minuta. Sklonite sa vatre.

Izvadite baklavu iz rerne i odmah je ravnomerno prelijte šećernim sirupom. Pospite sa preostalih 60 g smese od pistaća. Ostavite da se potpuno ohladi pre serviranja, najmanje 2 sata. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i čokoladnu baklavu sa lešnicima.

Pročitajte kako se prave baklava gnezda kao iz poslastičarnice

BONUS VIDEO

Ferero rošer baklava  Izvor:  Ferero rošer baklava

StvarUkusa