Sastojci:
Testo:
- 250 g putera (1 ⅛ šolje)
- Prstohvat soli
- 8 g vanilin šećera (2 ½ kašičice)
- 200 g šećera u prahu (1 ¾ šolje)
- 500 g brašna (4 šolje)
- 2–3 kašike mleka (po potrebi)
Fil od maka:
- 1 l mleka (4 ¼ šolje)
- 200 g šećera (1 šolja)
- 100 g putera (7 kašika)
- Prstohvat soli
- 70 g griza (¼ šolje)
- 375 g mlevenog maka (2 ¾ šolje)
Dodatno:
- 225 g brusnica iz tegle ili konzerve (¾ šolje)
- Šećer u prahu za posipanje (po želji)
Priprema:
Savršen spoj prhkog testa, aromatičnog fila od maka i džema od brusnica – ovaj kolač je klasik koji uvek oduševi.
Umesite testo od putera, soli, vanilin šećera, šećera u prahu i brašna. Dodajte mleko po potrebi da dobijete glatko, mekano testo. Podelite testo na dva dela, uvijte u foliju i ostavite u frižideru 30 minuta.
U šerpi zagrejte mleko sa šećerom, puterom i prstohvatom soli. Kad provri, dodajte griz i kuvajte nekoliko minuta dok se ne zgusne. Uklonite s vatre, umešajte mleveni mak i ostavite da se prohladi.
Razvucite jedan deo testa i stavite ga u pleh obložen papirom za pečenje. Ravnomerno nanesite fil od maka preko cele površine. Ostatak testa iskidajte rukama na komadiće i neravnomerno rasporedite po filu – neka negde ostane praznog prostora. Kašičicom stavljajte tufne džema od brusnica između delova testa.
Pecite na 160°C oko 40 minuta, dok testo ne porumeni. Ohladite, pospite šećerom u prahu i secite na kocke.
Bonus video
Godinama kuvate pasulj pogrešno – zbog ovoga vas nadima i umara
Domaći sladoled od nara je zvezda leta
Krompir zapečen sa sirom
Kako da napravite katalanski krem
Čokoladni kolač sa belim kremom u sredini