Sastojci:

Testo:

  • 250 g putera (1 ⅛ šolje)
  • Prstohvat soli
  • 8 g vanilin šećera (2 ½ kašičice)
  • 200 g šećera u prahu (1 ¾ šolje)
  • 500 g brašna (4 šolje)
  • 2–3 kašike mleka (po potrebi)

Fil od maka:

  • 1 l mleka (4 ¼ šolje)
  • 200 g šećera (1 šolja)
  • 100 g putera (7 kašika)
  • Prstohvat soli
  • 70 g griza (¼ šolje)
  • 375 g mlevenog maka (2 ¾ šolje)

Dodatno:

  • 225 g brusnica iz tegle ili konzerve (¾ šolje)
  • Šećer u prahu za posipanje (po želji)

Priprema:

Savršen spoj prhkog testa, aromatičnog fila od maka i džema od brusnica – ovaj kolač je klasik koji uvek oduševi.

Savet:

Za dodatni kontrast ukusa, koristite kiselkasti džem od brusnica ili višanja – savršeno se slaže uz slatki mak i prhko testo.

Umesite testo od putera, soli, vanilin šećera, šećera u prahu i brašna. Dodajte mleko po potrebi da dobijete glatko, mekano testo. Podelite testo na dva dela, uvijte u foliju i ostavite u frižideru 30 minuta.

U šerpi zagrejte mleko sa šećerom, puterom i prstohvatom soli. Kad provri, dodajte griz i kuvajte nekoliko minuta dok se ne zgusne. Uklonite s vatre, umešajte mleveni mak i ostavite da se prohladi.

Razvucite jedan deo testa i stavite ga u pleh obložen papirom za pečenje. Ravnomerno nanesite fil od maka preko cele površine. Ostatak testa iskidajte rukama na komadiće i neravnomerno rasporedite po filu – neka negde ostane praznog prostora. Kašičicom stavljajte tufne džema od brusnica između delova testa.

Pecite na 160°C oko 40 minuta, dok testo ne porumeni. Ohladite, pospite šećerom u prahu i secite na kocke.

Bonus video

Kako se pravi prhko testo Izvor: Kako se pravi prhko testo