Sastojci:

Za testo:

  • 170 g putera (omekšalog)
  • 100 g šećera u prahu
  • 2 žumanceta
  • 300 g brašna
  • 2 kašičice sode bikarbone

Za fil od maka:

  • 150 g šećera
  • 2 kesice vanilin šećera 
  • 200 g mlevenog maka
  • 100 g putera
  • Rendana korica od 1/2 limuna
  • 200 ml mleka
  • 2 belanceta

Priprema:

Lenja pita sa makom je nostalgični kolač koji budi uspomene na detinjstvo i mirise iz bakinog doma. Hrskava, prhka korica i bogat, aromatičan fil od maka čine je savršenom poslasticom za praznike, porodična okupljanja ili uz popodnevnu kafu. U ovoj verziji, recept je pojednostavljen i precizno izmeren kako bi svima uspeo – i iskusnim domaćicama i početnicima u kuhinji.

Savet:

Kako bi testo bilo savršeno prhko, nemojte ga predugo mesiti – čim se sastojci sjedine u glatku masu, prestanite s mešenjem. Takođe, testo obavezno rashladite pre oblikovanja.

Umutite omekšali puter sa šećerom u prahu. Dodajte žumanca i dobro sjedinite. Umešajte brašno pomešano sa sodom bikarbonom i umesite glatko, prhko testo. Podelite testo na dva dela – jedan deo neka bude malo veći. Stavite u frižider dok pripremate fil.

U šerpu sipajte mleko, šećer i vanilin šećer, dodajte puter i zagrevajte dok se ne otopi. Dodajte mleveni mak i limunovu koricu, kuvajte par minuta dok se smesa ne zgusne. Ostavite da se prohladi. Umutite belanca u čvrst sneg i pažljivo umešajte u ohlađeni mak.

Veći deo testa rastanjite i prebacite u pleh dimenzija otprilike 33 x 29 cm, obložen papirom za pečenje. Ravnomerno rasporedite fil preko kore. Preostali deo testa izrendajte preko fila ili rastanjite pa pažljivo položite kao gornju koru. Pecite u rerni zagrejanoj na 160°C (sa ventilatorom) oko 25 minuta, dok površina ne dobije blagu zlatnu boju. Ohladite, pospite šećerom u prahu i secite na kocke.

Bonus video

Lenja pita - Zaboravljena jela Srbije Izvor: Lenja pita - Zaboravljena jela Srbije