Sastojci:
Za testo:
- 170 g putera (omekšalog)
- 100 g šećera u prahu
- 2 žumanceta
- 300 g brašna
- 2 kašičice sode bikarbone
Za fil od maka:
- 150 g šećera
- 2 kesice vanilin šećera
- 200 g mlevenog maka
- 100 g putera
- Rendana korica od 1/2 limuna
- 200 ml mleka
- 2 belanceta
Priprema:
Lenja pita sa makom je nostalgični kolač koji budi uspomene na detinjstvo i mirise iz bakinog doma. Hrskava, prhka korica i bogat, aromatičan fil od maka čine je savršenom poslasticom za praznike, porodična okupljanja ili uz popodnevnu kafu. U ovoj verziji, recept je pojednostavljen i precizno izmeren kako bi svima uspeo – i iskusnim domaćicama i početnicima u kuhinji.
Umutite omekšali puter sa šećerom u prahu. Dodajte žumanca i dobro sjedinite. Umešajte brašno pomešano sa sodom bikarbonom i umesite glatko, prhko testo. Podelite testo na dva dela – jedan deo neka bude malo veći. Stavite u frižider dok pripremate fil.
U šerpu sipajte mleko, šećer i vanilin šećer, dodajte puter i zagrevajte dok se ne otopi. Dodajte mleveni mak i limunovu koricu, kuvajte par minuta dok se smesa ne zgusne. Ostavite da se prohladi. Umutite belanca u čvrst sneg i pažljivo umešajte u ohlađeni mak.
Veći deo testa rastanjite i prebacite u pleh dimenzija otprilike 33 x 29 cm, obložen papirom za pečenje. Ravnomerno rasporedite fil preko kore. Preostali deo testa izrendajte preko fila ili rastanjite pa pažljivo položite kao gornju koru. Pecite u rerni zagrejanoj na 160°C (sa ventilatorom) oko 25 minuta, dok površina ne dobije blagu zlatnu boju. Ohladite, pospite šećerom u prahu i secite na kocke.
Bonus video
Svinjetina sa brokolijem i karfiolom u soja sosu
Hrskavi palenta štapići sa umakom od avokada
Mediteranski uštipci sa fetom i paradajzom
Pileća krilca u ulju od belog luka
Kokos praline sa 2 vrste čokolade