Ako želite da napravite neki tradicionalni desert koji svi vole onda pripremite štrudlu sa makom. Čuvena makovnjača je uvek ukusnija kada je sami umesite, umesto da kupujete. Sada na vrlo jednostavan način možete da je spremite i da obradujete ukućane, ali i goste.
- Sastojci:
- 500 g brašna
- 100 g putera
- 0,5 šolje toplog mleka
- 40 g svežeg kvasca
- 2 žumanceta
- oko 1/4 šolje šećera u prahu
- već pripremljen fil od maka
- 2 belanceta
Priprema:
Prvo pripremite rastvor: u 1/3 šolje toplog mleka pomešajte kvasac sa kašičicom šećera i ostavite oko 10-15 minuta.Ostatak mleka sa puterom stavite u šerpu i zagrevajte na laganoj vatri dok se puter ne otopi. U činiju sipajte brašno, malo ohlađeno mleko sa puterom, kvasac i žumanca. Napravite glatko, jednolično testo. Zatim poklopite posudu i ostavite da se testo diže na toplom mestu oko 1,5 sati. U međuvremenu umutiti čvrst sneg od belanca. U šam dodati oko 600-700 g mase od maka i mešati. Dignuto testo podeliti na 2 dela. Svaki razvucite u pravougaonik veličine 33x23 cm. Testo namazati filom od maka – oko 1 cm testa ostaviti po ivicama bez fila. Čvrsto urolajte. Umotajte u papir za pečenje, ostavljajući oko 1 cm opuštenosti i stavite na pleh u rernu zagrejanu na 180°C oko 40 minuta. Posle hlađenja ukrasite glazurom, šećerom u prahu ili čokoladnim prelivom.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA POSNA JELA i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem