Ako želite da napravite neki tradicionalni desert koji svi vole onda pripremite štrudlu sa makom. Čuvena makovnjača je uvek ukusnija kada je sami umesite, umesto da kupujete. Sada na vrlo jednostavan način možete da je spremite i da obradujete ukućane, ali i goste.
- Sastojci:
- 500 g brašna
- 100 g putera
- 0,5 šolje toplog mleka
- 40 g svežeg kvasca
- 2 žumanceta
- oko 1/4 šolje šećera u prahu
- već pripremljen fil od maka
- 2 belanceta
Priprema:
Prvo pripremite rastvor: u 1/3 šolje toplog mleka pomešajte kvasac sa kašičicom šećera i ostavite oko 10-15 minuta.Ostatak mleka sa puterom stavite u šerpu i zagrevajte na laganoj vatri dok se puter ne otopi. U činiju sipajte brašno, malo ohlađeno mleko sa puterom, kvasac i žumanca. Napravite glatko, jednolično testo. Zatim poklopite posudu i ostavite da se testo diže na toplom mestu oko 1,5 sati. U međuvremenu umutiti čvrst sneg od belanca. U šam dodati oko 600-700 g mase od maka i mešati. Dignuto testo podeliti na 2 dela. Svaki razvucite u pravougaonik veličine 33x23 cm. Testo namazati filom od maka – oko 1 cm testa ostaviti po ivicama bez fila. Čvrsto urolajte. Umotajte u papir za pečenje, ostavljajući oko 1 cm opuštenosti i stavite na pleh u rernu zagrejanu na 180°C oko 40 minuta. Posle hlađenja ukrasite glazurom, šećerom u prahu ili čokoladnim prelivom.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA POSNA JELA i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus