Štrudle su važile za specijalitet habzburškog dvora. Reč vodi poreklo od nemačke reči Strudel koja označava vrtlog. Ovaj kolač od kvasnog testa lako se odomaćio u našim krajevima a posebno u Vojvodini. Naročito je popularna štrudla makovnjača. Služi se topla i hrskava, a njena priprema iziskuje posebne uslove. Uglavnom se pravi od maka, pa je pre svega potrebno dobro osušiti seme maka i samleti ga.

  • Sastojci:
  • 200 g mlevenog maka
  • vruća voda
  • 7 jaja
  • so
  • 100 g masnog sira
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 6 kašika šećera ili drugog zaslađivača
  • 100 g oraha
  • 100 g badema
  • 30 g putera
  • aroma narandže
  • vanila
  • 40 g inulina
  • 2 kašike tople vode
  • kašika limunovog soka
  • limunova korica

Priprema:

U činiju sipajte 200g mlevenog maka i prelijte ključalom vodom. Ostavite 30 minuta. Zatim sipajte mak u činiju obloženu krpom ili gazom i iscedite višak tečnosti. Ostavite ga na stranu dok pripremate ostalo.
Odvojite belanca od žumanaca (koristite 3 jajeta). Belanca sipajte u činiju, dodajte prstohvat soli i umutite u čvrst sneg. Dodajte žumanca u mak, aromu pomorandže, 100 g mlevenih oraha i badema i 4 kašike šećera. Sve promešajte. Ukoliko nije dovoljno slatko dodajte još šećera po ukus. Potom u smesu dodajte 30 g otopljenog hladnog putera i umućena belanca. Mešajte lagano dok se sve ne sjedini. Obložite kalup papirom za pečenje. Na dno ravnomerno rasporedite smesu od maka. Stavite da se peče na 180 stepeni.
4 preostala jajeta takođe odvojite na belanca i žumanca. Umutiti belanca sa malo soli u čvrst sneg. U činiju dodajte 4 žumanca, ½ kašičice praška za pecivo, vanilu i 2 kašike šećera ili više na 100 g belog sira. Sve izmiksajte mikserom dok ne postane glatko i sipajte u umućen sneg od belanaca. Nežno promešajte. Gotovu masu sipajte preko maka i poravnajte gornji deo. Stavite u rernu 20-25 minuta na 180 ° C.
Nakon pečenja ostavite da se ohladi oko 15 minuta u blago otvorenoj rerni. Zatim ga stavite na sto, prekrijte krpom i okrenite. Nakon što uklonite kalup, nežno uklonite papir. Toplu roladu zarolajte uz pomoć krpe da zadrži oblik.Ostavite testo umotano oko sat vremena. Rolat takođe možete da ne motate, samo ostavite oblik pravougaonika. Ako više volite manje maka, masu od maka pripremite od polovine sastojaka.
Poslednji korak je priprema glazure. U činiju sipajte 40 g inulina i dodajte 2 kašike tople vode pomešane sa kašikom limunovog soka. Mešajte brzo jer se inulin prilično brzo učvršćuje. Kada je gotov, premazati rolat i ukrasiti limunovom koricom. Čuvati preko noći u frižideru.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE