Ovi kolačići sa džemom nose naziv po istoimenim kupovnim banini kolačima koji su bili popularni u staroj Jugoslaviji. Domaćice su ih često pripremale same, jer su sastojci jeftini, i brzo se prave. Kolačići u ovom receptu su nežni, puterasti, hrskavi i slatki - jednostavno savršeni! Pored toga, veoma su laki za pripremu, što znači da će čak i osoba sa niskim kulinarskim veštinama moći da ih ispeče bez problema.
- Sastojci:
- 100 g putera
- 150 g brašna
- 20 g krompirovog brašna
- 40 g šećera u prahu
- 1/2 pakovanja vanilin šećera
- 1 žumance
- prstohvat soli
- par kašika džema
Priprema:
Stavite puter u činiju, dodajte prstohvat soli i šećer u prahu. Mešajte dok se ne formira lagana, pahuljasta masa. Zatim dodajte vanilin šećer i žumanca. Ponovo mešajte dok se sastojci ne sjedine. Uzastopno dodajte belo brašno i krompirovo brašno i ponovo mešajte dok se ne sjedine. Od testa formirajte kuglice veličine oraha, malo ih spljoštite i u sredini napravite udubljenje, pa ih punite džemom.
Kolačiće stavite na pleh obložen papirom za pečenje i stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni. Pecite 12-15 minuta dok ne porumene.
Pečene kolačiće ohladite na rešetki.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem