Ovi kolačići sa džemom nose naziv po istoimenim kupovnim banini kolačima koji su bili popularni u staroj Jugoslaviji. Domaćice su ih često pripremale same, jer su sastojci jeftini, i brzo se prave. Kolačići u ovom receptu su nežni, puterasti, hrskavi i slatki - jednostavno savršeni! Pored toga, veoma su laki za pripremu, što znači da će čak i osoba sa niskim kulinarskim veštinama moći da ih ispeče bez problema.
- Sastojci:
- 100 g putera
- 150 g brašna
- 20 g krompirovog brašna
- 40 g šećera u prahu
- 1/2 pakovanja vanilin šećera
- 1 žumance
- prstohvat soli
- par kašika džema
Priprema:
Stavite puter u činiju, dodajte prstohvat soli i šećer u prahu. Mešajte dok se ne formira lagana, pahuljasta masa. Zatim dodajte vanilin šećer i žumanca. Ponovo mešajte dok se sastojci ne sjedine. Uzastopno dodajte belo brašno i krompirovo brašno i ponovo mešajte dok se ne sjedine. Od testa formirajte kuglice veličine oraha, malo ih spljoštite i u sredini napravite udubljenje, pa ih punite džemom.
Kolačiće stavite na pleh obložen papirom za pečenje i stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni. Pecite 12-15 minuta dok ne porumene.
Pečene kolačiće ohladite na rešetki.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus