Sastojci:
Za podlogu:
- 160 g mlečne čokolade
- 300 g kadaifa (tanko rezanih traka testa, može se naći zamrznut u prodavnicama orijentalne hrane)
- 2–3 kašike putera
- 200 g paste od pistaća
- 2 kašike mlevenih pistaća
- 2 kašike tahinija (pasta od susama)
Za krem:
- 200 ml slatke pavlake
- 160 g bele čokolade
- 1 kašika paste od pistaća
- ½ šolje prah šećera
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 600 g krem sira
Za čokoladnu glazuru:
- 200 g mlečne čokolade
- 200 ml slatke pavlake
Priprema:
Dubaičizkejk je raskošan desert koji mami na prvi zalogaj – topi se u ustima, a pritom izgleda kao iz orijentalne poslastičarnice. Spoj karamelizovanog kadaifa, kreme sa pastom od pistaća i čokoladne glazure stvara harmoniju ukusa kojoj je teško odoleti. Ovaj kolač je idealan za svečane prilike, ali i za trenutke kada želite da sebi priuštite nešto posebno.
Otopite mlečnu čokoladu na pari ili u mikrotalasnoj na kratkim intervalima. Kalup za čizkejk obložite papirom za pečenje. Sipajte istopljenu čokoladu u kalup i ravnomerno je razmažite u tankom sloju. Stavite u frižider da se potpuno stegne.
Umutite slatku pavlaku u čvrst šlag. Otopite belu čokoladu i ostavite je da se malo prohladi. U šlag dodajte belu čokoladu, pastu od pistaća, vanilu, prah šećer i krem sir. Dobro mutite dok ne dobijete glatku i kremastu masu. Rasporedite krem ravnomerno preko podloge i poravnajte. Lagano pritisnite kašikom da nema vazdušnih džepova.
Kadaif iseckajte na manje komade makazama ili rukama. Pržite u tiganju na puteru dok ne porumene i postanu hrskavi. Sklonite sa vatre, dodajte pastu od pistaća, tahini i mlevene pistaće, pa dobro promešajte da se sve sjedini. Izvadite kalup iz frižidera i preko fila ravnomerno rasporedite kadaifi smesu, pritisnite kašikom ili dnom čaše da podloga bude čvrsta i kompaktna. Vratite u frižider.
Zagrejte pavlaku do ključanja, ali nemojte da provri. Dodajte sitno seckanu mlečnu čokoladu, ostavite da stoji minut-dva, pa mešajte dok ne dobijete sjajni ganache. Ostavite da se malo prohladi, pa prelijte preko kadaifa. Lagano protresite kalup da se glazura ravnomerno rasporedi.
Prekrijte tortu folijom ili poklopcem i ostavite u frižider preko noći da se lepo stegne i ukusi povežu.
Bonus video
