Sastojci:

Za biskvit:

  • 100 g svežih kajsija
  • 200 g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 150 g šećera
  • 150 g putera
  • 3 jaja
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 60 ml mleka

Za limunov sirup:

  • sok od 1 limuna
  • 60 ml tople vode
  • 50 g šećera

Za beli ganaš:

  • 300 g bele čokolade
  • 180 ml slatke pavlake
  • 2–3 kašike džema ili želea od kajsije

Za dekoraciju:

  • rendana bela čokolada po želji

Priprema:

Mekan biskvit sa komadićima kajsije, zaliven limunovim sirupom i premazan bogatim ganašom od bele čokolade. Savršen spoj voćne svežine i kremaste slatkoće.

Savet:

Ovaj kolač možete čuvati u frižideru 2–3 dana – još je ukusniji kada prenoći.

Uključite rernu da se greje na 175°C. Pripremite četvrtasti kalup dimenzija 20x20 cm – obložite ga papirom za pečenje ili premažite puterom i pospite brašnom. U velikoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, šećer, puter, jaja, vanilu i mleko. Miksajte sve na niskoj brzini oko 1 minut, po potrebi zaustavite mikser i promešajte varjačom. Umešajte seckane kajsije kašikom. Sipajte smesu u pripremljeni kalup i poravnajte. Pecite 30–35 minuta, dok čačkalica ne izađe suva. Kada je kolač pečen, ostavite ga da se ohladi.

Pomešajte sok od limuna, toplu vodu i šećer dok se šećer ne rastvori. Hladan kolač pažljivo prelijte sirupom.

U posudu stavite belu čokoladu i pavlaku, pa zagrejte u mikrotalasnoj 1 minut. Dobro promešajte da se čokolada rastopi. Dodajte džem ili žele od kajsije i opet promešajte dok se sve ne sjedini.

Kolač presecite horizontalno na dve jednake polovine. Polovinu ganaša nanesite između dve kore. Poklopite drugom polovinom biskvita i premažite ostatkom ganaša odozgo. Ukrasite rendanom belom čokoladom.

Bonus video

00:15
Recept za najjednostavniji kolač sa kajsijama Izvor: instagram/thedailysaby