Miris meda i začina koji se polako širi kućom budi uspomene na zimske dane iz detinjstva, na bakinu kuhinju i plehove tek izvađene iz rerne. Starinski beli medenjaci nisu bili samo kolači - bili su mali praznični ritual, znak da se praznici približavaju i da dom postaje toplije mesto.
Njihova mekana unutrašnjost, blago hrskava korica i prepoznatljiva aroma cimeta i karanfilića vraćaju u vreme kada se sve pravilo polako, s pažnjom i ljubavlju. Ovaj recept čuva duh tih dana i donosi starinski ukus medenjaka kakav se pamti.
Osnovne informacije
Kuhinja: domaća
Tip jela: kolači
Porcije/Količina: oko 20 medenjaka
Vreme pripreme: 25 minuta
Vreme pečenja i hlađenja: oko 1 sat i 30 minuta
Ukupno vreme pripreme: oko 2 sata
Težina: srednje zahtevna
Sastojci:
Za testo:
- 250 g meda
- 100 g smeđeg šećera
- 100 g putera (ili 80 ml ulja)
- 2 jaja
- 500 g glatkog brašna
- 1 kašičica sode bikarbone
- nekoliko kapi limunovog soka
- 1 kašičica mlevenog cimeta
- prstohvat soli
- 2-3 kašike mleka (po potrebi)
Za glazuru (po želji):
- 1 belance
- 100 g šećera u prahu
- nekoliko kapi limunovog soka
Priprema:
1. korak: Priprema osnove
U šerpi sa debljim dnom lagano zagrejte med, smeđi šećer i puter dok se potpuno ne sjedine u glatku smesu. Sklonite sa vatre i ostavite da se prohladi desetak minuta.
2. korak: Mešenje testa
U većoj posudi pomešajte brašno, sodu bikarbonu prethodno pomešanu s limunovim sokom, so i cimet. Dodajte jaja i prohlađenu smesu od meda. Mesite dok ne dobijete mekano i elastično testo koje se ne lepi za ruke. Po potrebi dodajte malo mleka.
3. korak: Odmaranje testa
Testo umotajte u providnu foliju i ostavite u frižideru najmanje sat vremena. Tokom tog vremena ukusi će se povezati, a testo će dobiti pravu strukturu.
4. korak: Oblikovanje
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Testo razvaljajte na pobrašnjenoj površini na debljinu oko pola centimetra i vadite oblike po želji, ili oblikujte male kuglice. Ređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje.
5. korak: Pečenje
Pecite medenjake 8-10 minuta, dok ivice blago ne porumene. Ostavite ih da se ohlade na rešetki.
6. korak: Glazura
Belance umutite sa šećerom u prahu i nekoliko kapi limunovog soka dok ne dobijete glatku, sjajnu masu. Ohlađene medenjake premažite ili ukrasite po želji i ostavite da se glazura stegne.
Ukoliko želite da isprobate moderniju verziju, napravite ove tri vrste božićnih medenjaka od jedne smese, po receptu koji svi vole.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.