Miris meda i začina koji se polako širi kućom budi uspomene na zimske dane iz detinjstva, na bakinu kuhinju i plehove tek izvađene iz rerne. Starinski beli medenjaci nisu bili samo kolači - bili su mali praznični ritual, znak da se praznici približavaju i da dom postaje toplije mesto.

Njihova mekana unutrašnjost, blago hrskava korica i prepoznatljiva aroma cimeta i karanfilića vraćaju u vreme kada se sve pravilo polako, s pažnjom i ljubavlju. Ovaj recept čuva duh tih dana i donosi starinski ukus medenjaka kakav se pamti.

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: kolači

Porcije/Količina: oko 20 medenjaka

Vreme pripreme: 25 minuta

Vreme pečenja i hlađenja: oko 1 sat i 30 minuta

Ukupno vreme pripreme: oko 2 sata

Težina: srednje zahtevna

 Sastojci:

  • Za testo:

  • 250 g meda
  • 100 g smeđeg šećera
  • 100 g putera (ili 80 ml ulja)
  • 2 jaja
  • 500 g glatkog brašna
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • nekoliko kapi limunovog soka
  • 1 kašičica mlevenog cimeta
  • prstohvat soli
  • 2-3 kašike mleka (po potrebi)
  • Za glazuru (po želji):

  • 1 belance
  • 100 g šećera u prahu
  • nekoliko kapi limunovog soka

Priprema:

1. korak: Priprema osnove

U šerpi sa debljim dnom lagano zagrejte med, smeđi šećer i puter dok se potpuno ne sjedine u glatku smesu. Sklonite sa vatre i ostavite da se prohladi desetak minuta.

2. korak: Mešenje testa

U većoj posudi pomešajte brašno, sodu bikarbonu prethodno pomešanu s limunovim sokom, so i cimet. Dodajte jaja i prohlađenu smesu od meda. Mesite dok ne dobijete mekano i elastično testo koje se ne lepi za ruke. Po potrebi dodajte malo mleka.

3. korak: Odmaranje testa

Testo umotajte u providnu foliju i ostavite u frižideru najmanje sat vremena. Tokom tog vremena ukusi će se povezati, a testo će dobiti pravu strukturu.

Dodatni saveti:

- Za autentičan, starinski šmek, testo je najbolje ostaviti da prenoći u frižideru. Na taj način začini imaju vremena da se povežu i prodube aromu.

- Glazuru nanosite isključivo na potpuno ohlađene kolače, kako bi ostala sjajna i ravnomerna.

4. korak: Oblikovanje

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Testo razvaljajte na pobrašnjenoj površini na debljinu oko pola centimetra i vadite oblike po želji, ili oblikujte male kuglice. Ređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje.

5. korak: Pečenje

Pecite medenjake 8-10 minuta, dok ivice blago ne porumene. Ostavite ih da se ohlade na rešetki.

6. korak: Glazura

Belance umutite sa šećerom u prahu i nekoliko kapi limunovog soka dok ne dobijete glatku, sjajnu masu. Ohlađene medenjake premažite ili ukrasite po želji i ostavite da se glazura stegne.

Ukoliko želite da isprobate moderniju verziju, napravite ove tri vrste božićnih medenjaka od jedne smese, po receptu koji svi vole.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.