Sastojci:

  • 1 jaje
  • 400g brašna
  • 120 g meda
  • 110g smeđeg šećera
  • 100g maslaca
  • 60ml vode
  • 1 prašak za pecivo
  • 1/2 kašičice mlevenog đumbira
  • 1/2 kašičice mlevenog cimeta
  • 1/2 kašičice mlevenog muskatnog oraščića
  • ¼ kašičice mlevenog karanfilića
  • par kapi arome vanile

Za ukrašavanje:

  • 1 belance
  • 125g šećera u prahu
  • sok od četvrtine limuna
  • jestive boje

Recept za praznične keksiće:

Ulepšajte sebi i ukućanim predstojeće praznike uz divne novogodišnje keksiće. Ovi nezaobilazni kolačići praznične trpeze uneće radost u vaš dom.

Dobro izmešajte brašno, prašak za pecivo, đumbir, cimet, oraščić i karanfilić. Mikserom umutite maslac, med, šećer, vodu, jaje i nekoliko kapi vanile. Polako dodajte smesu od brašna i zamesite testo. Dobijeno testo podelite na 2 dela i svaki posebno uvijte u foliju. Ostavite u frižideru tri sata (može i duže). 

Na radnu površinu stavite dosta brašna i razvaljajte testo. Modlicama vadite željene oblike u stavljajte u pleh obložen pek papirom. Napomena: obavezno brašnom pospite testo, oklagiju i modlice kako se testo ne bi lepilo! Keksiće pecite desetak minuta na temperaturi od 175 stepeni. Pazite da ih ne prepečete jer su ukusniji kada su mekani. Pre ukrašavanja ih dobro ohladite!

Ukrašavanje: Dobro umutite belanca, umešajte šećer u prahu i limunov sok. Razdelite smesu i u svaki deo dodajte željenu boju. Stavite ih u različite kesice, odsecite malu rupu i ukrašavajte dobro ohlađene keksiće. Za ukrašavanje možete da koristite razne jestive perlice. Ostavite ih da prenoće pre služenja.

BONUS VIDEO

TikTok/thegracefulbaker Šaranje medenjaka