Nova godina je sve bliže, a bez medenjaka gotovo je nemoguće zamisliti prazničnu trpezu. Novogodišnji medenjaci sa rudolfom su takođe dobra ideja koja će oduševiti mališane. U testo za kolače ide đumbir u prahu koji medenjacima daje poseban šmek. Prepoznatljiva braonkasta boja formira se zahvaljujući smeđem šećeru u medenjacima.
Sastojci:
- 160 g putera
- 150 g smeđeg šećera
- 1 jaje
- 150 g melase
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 470 g brašna
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1/4 kašičice soli
- 1 kašika đumbira u prahu
- 1 kašika cimeta
- 1/2 kašičice muskatnog oraščića
- 1/2 kašičice karanfilića u prahu
- Za ukras:
- 240 g šećera u prahu
- 2 kašike + 2 kašičice punomasnog mleka
- nekoliko kapi crvene prehrambene boje (opciono)
Recept za najslađe novogodišnje medenjake:
U većoj činiji pomešajte brašno, sodu bikarbonu, so, đumbir u prahu, cimet, muskatni oraščić i karanfilić u prahu. Umiksajte omekšali puter i smeđi šećer, potom ubacite jaje, melasu i ekstrakt vanile, pa ponovo umiksajte dok smesa za medenjake ne postane kremasta. Dodajte postepeno suve sastojke, pa ponovo umiksajte. Podelite smesu na 2 jednaka dela, pa ih stavite na dva pek papira. Oba dela pojedinačno premesite u lopte. Preko lopte od testa stavite drugi pek papir, pritisnite rukom kako bi se malo stanjila, pokrijte krpom, još jednim pek papirom i razmesite oklagijom u širi krug. Isti postupak ponovite i sa drugim delom testa za medenjake. Potom ostavite razvučeno testo u frižider na 1 sat. Skinite pek papire, pa modlicama u obliku jelki (i drugim oblicima koje imate poput zvezde, kućica) utisnite testo. Od ostatka testa premesite loptu pa ponovite ceo postupak prethodno opisan za razvlačenje oklagijom. Utisnite testo modlicama, pa medenjake ređajte po silikonskoj podlozi i ostavite u frižideru oko 15 minuta. Pecite novogdišnje medenjake 7-10 minuta na 180°C. U šerpu dodajte prosejan šećer u prahu, pa dodajte mleko i umiksajte na laganijoj brzini. Odvojite jedan deo i dodajte nekoliko kapi crvene prehrambene boje (opciono). Potom prebacite smesu/e za dekorisanje u špric za dekoraciju i ukrasite medenjake po želji. Predlažemo da pokušate da napravite i kućicu od medenjaka.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa/J.K.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem