Medenjaci su starinska poslastica, a oduvek se služi za praznike.Nema ničeg lepšeg nego kada kuća miriše na cimet i med, a sa kuvanim vinom se odlično slažu. Priprema nije komplikovana, a kako bi još više dočarali praznično raspoloženje nacrtajte Rudolfa i to sa istopljenom čokoladom i bombonama. Deca će se najviše obradovati ovoj poslastici.
- Sastojci:
- 150 g putera
- 150 g meda
- 350 g glatkog brašna
- 2 jajeta
- 1 kašičica sode bikarbone
- malo cimeta
- Za ukrašavanje:
- 100 g mlečene čokolade
- crvene bombone
Priprema:
Pomešajte brašno i sodu, pa sipajte cimet i još neki božićni začin ako želite, a onda i rendani puter i dobro sjedinite. Onda sipajte jaja i lepo promešajte, pa dodajte med, pa umesite testo i umotajte ga u providnu foliju. Stavite u frižider na sat vremena. Uzimajte po malo smese, pa oblikujte kuglicu koju ćete spljoštiti rukama. Ređajte u pleh obložen pek papirom sa malim odstojanjem, pa pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 10 minuta. Ne brinite ako su na vrhu malo mekani, stvrdnuće se nakon pečenja.
Za ukrašavanje: Istopite čokoladu sa slatkom pavlakom, pa nacrtajte rogove i oči kao na slici. Sipajte malo istoljepene čokolade tamo gde ćete stvatiti nos i zalepite crevenu bombonu.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem