Na dan same slave Svetog Nikole često se dogodi da na samom kraju priprema zatreba još jedna posna salata, nešto što možete brzo da napravite, a da sigurno uspe.

Ova salata sa testeninom priprema se jednostavno, od lako dostupnih sastojaka, a daje pun i ujednačen ukus koji se lako uklapa uz druge posne đakonije na slavskoj trpezi.

Praktična je za pripremu u poslednji čas, jer ne zahteva dugu pripremu ni posebnu pažnju.

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: posna salata

Porcije/Količina: oko 6–8 porcija

Vreme pripreme: 10 minuta

Vreme kuvanja/hlađenja: 10 minuta kuvanja + 20 minuta hlađenja

Ukupno vreme pripreme: oko 50 minuta

Težina: lako

Sastojci:

  • 350-400 g testenine
  • 300 g posnog majoneza
  • 250 g neslanog kikirikija
  • 100 pečenog susama
  • 2 kašike senfa
  • so i biber po ukusu

Priprema:

1. korak: Kuvanje testenine

Testeninu skuvajte po uputstvu sa pakovanja, a zatim je odmah isperite hladnom vodom da bi ste zaustavili proces kuvanja i ohladili je.

Savet za blaži ukus:

Smanjite količinu senfa i dodajte kašiku–dve limunovog soka ili malo vode od kuvanja testenine.

 2. korak: Mlevenje kikirikija

Kikiriki sameljite na krpuno da bi se u salati lepo osetila njegova struktura.

3. korak: Mešanje salate

U većoj činiji sjedine se ohlađenu testeninu, 50 g susama i kikiriki. Dodajte posni majonez i blagi senf, pa sve pažljivo izmešajte.

4. korak: Hlađenje

Salatu začinite solju i biberom, a po vrhu pospite ostatak susama. Nakon mešanja, stavite je u frižider na najmanje 20 minura, da se ukusi povežu i da se lepo rashladi pre služenja.

Isprobajte i brzi posni rolat sa spanaćem i tunjevinom za Nikoljdan, takođe je super za spremanje u poslednji čas.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.