Krompir salata možda deluje previše jednostavno za slavsku trpezu, ali u kombinaciji sa aromatičnim crvenim lukom i maslinama može da postane prava zvezda.
Ova orijentalna posna krompir salata savršen je spoj nežnih kockica krompira, blago kiselkastog luka i intenzivnih maslina - osvežavajući, aromatičan i vizuelno primamljiv prilog.
Super je uz pečenu ribu, pa čak i kao samostalno predjelo na slavskom stolu, a zahvaljujući brzoj pripremi i bogatom ukusu, unosi boju i eleganciju u svaki obrok. Jednostavna, a ipak raskošna, baš onako kako volimo za Svetog Nikolu.
Osnovne informacije
Kuhinja: domaća
Tip jela: posni prilog
Porcije/količina: 4–6 osoba
Vreme pripreme: 15 minuta
Vreme kuvanja/hladjenja: 30 minuta + 30 minuta mariniranja
Ukupno vreme pripreme: 1 sat i 15 minuta
Težina: lako
Sastojci:
- 750 g belog krompira
- 350 g crvenog luka
- 100 g crnih maslina bez koštica
- Za marinadu crvenog luka:
- 200 ml belog vinskog sirćeta
- 15 ml suncokretovog ulja
- 50 ml vode
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- svež peršun, sitno seckan (za dekoraciju)
Priprema:
1. korak: Mariniranje crvenog luka:
Oljuštite luk i isecite ga na tanke trakice. Stavite ga u manju posudu i pospite sa kašičicom soli, kratko promešajte i poklopite 4–5 minuta - so će lagano izvući vlagu i pojačati ukus luka.
2. korak: Priprema marinade
U posebnoj posudi pomešajte sirće, ulje, vodu i šećer dok se potpuno ne rastvori. Prelijte preko luka, poklopite i protresite da se marinada ravnomerno rasporedi. Ostavite najmanje 30 minuta da se ukusi prožmu.
3. korak: Priprema krompira:
Krompir dobro operite i kuvajte u hladnoj vodi, tek toliko da ga pokrije, dodajući prstohvat soli nakon što voda provri. Kada je krompir skuvan, procedite ga i prelijte hladnom vodom da se proces kuvanja zaustavi. Oljuštite ga i isecite na kockice ili kolutiće.
4. korak: Mešanje salate
U velikoj činiji pomešajte krompir sa mariniranim lukom (ostavite malo tečnosti da krompir upije aromu) i dodajte masline po želji.
5. korak: Finalni dodaci i serviranje
Salatu pospite sitno seckanim peršunom za osvežavajući završni dodir. Možete je poslužiti odmah ili je ostaviti u frižideru 15–20 minuta da se ukusi još bolje povežu.
Isprobajte i posni recept za rusku salatu za Svetog Nikolu.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.