Sastojci:

  • 600-700 g brašna
  • 1-2 kašike masti
  • kašičica soli
  • malo šećera
  • 1 jaje
  • malo mleka

Kako se mesi česnica:

Božićna česnica mesi se uoči Božića, tačnije u noći između Badnjeg dana i Božića. Postoji više recepata, jer se u zavisnosti od krajeva, razlikuje i njena priprema. U nekim oblastima stavlja se različito zrnevlje kao što su ječam, ovas, raž, kukuruz... U nju se stavlja novčić, a ukućani je na dan Božića u vreme ručka okreću i lome na tri dela. Veruje se da će onaj u čijem parčetu se nađe novčić, imati bogatstvo tokom čitave godine.

Od navedenih sastojaka zamesite testo i u njega stavite metalni novčić. Česnicu staviti u podmazanu okruglu tepsiju i peći na 200°C (ili manje u zavisnosti od rerne) dok lepo ne porumeni. Česnica se mesi na sam dan Božića i NE seče se nožem, vec lomi rukama za stolom. 

Bonus video

instagram/anaivanovic Božićna Česnica