Sastojci:
- 600-700 g brašna
- 1-2 kašike masti
- kašičica soli
- malo šećera
- 1 jaje
- malo mleka
Kako se mesi česnica:
Božićna česnica mesi se uoči Božića, tačnije u noći između Badnjeg dana i Božića. Postoji više recepata, jer se u zavisnosti od krajeva, razlikuje i njena priprema. U nekim oblastima stavlja se različito zrnevlje kao što su ječam, ovas, raž, kukuruz... U nju se stavlja novčić, a ukućani je na dan Božića u vreme ručka okreću i lome na tri dela. Veruje se da će onaj u čijem parčetu se nađe novčić, imati bogatstvo tokom čitave godine.
Od navedenih sastojaka zamesite testo i u njega stavite metalni novčić. Česnicu staviti u podmazanu okruglu tepsiju i peći na 200°C (ili manje u zavisnosti od rerne) dok lepo ne porumeni. Česnica se mesi na sam dan Božića i NE seče se nožem, vec lomi rukama za stolom.
Bonus video
Najjednostavnija plazma torta od samo 4 sastojka
Snežne kuglice sa kokosom i belom čokoladom
Čokoladni čizkejk koji se topi u ustima
Pečeni krompiri punjeni slaninom i šampinjonima
Praznična salata sa kiselim krastavcima i šunkom, idealna za Božićni ručak