Ako želite da na svečanoj trpezi imate tortu koja osvaja izgledom i ukusom, onda morate napraviti Napoleon tortu.
Sa tankim prhkim koricama i bogatim kremom od jaja i putera, ovaj klasik je savršena poslastica za posebne prilike, poput praznika, rođendana ili porodičnih proslava.
Priprema je malo zahtevnija i detaljna, ali rezultat je spektakularan, dobićete tortu koja se topi u ustima i ostavlja bez daha.
Osnovne informacije
Kuhinja: internacionalna
Tip jela: torta
Količina: 12 slojeva (za 10–12 osoba)
Vreme pripreme: 60 minuta + hlađenje
Vreme pečenja: 10–12 minuta po korici
Ukupno vreme pripreme: oko 2–3 sata (plus hlađenje preko noći)
Težina: srednje zahtevno
Sastojci:
Za testo:
- 700 g brašna
- 400 g hladnog putera, kockice
- 2 jaja
- 200 ml hladne vode
- 1 kašika sirćeta
- pola kašičice soli
Za fil:
- 6 žumanaca
- 40 g kukuruznog skroba
- 720 ml mleka
- 230 g putera
- 175 g šećera
- 2 kašičice ekstrakta vanile
Priprema:
1. korak: Testo
U maloj činiji umutite jaja, hladnu vodu, sirće i so. Ostavite sa strane. Mesite brašno, so i hladan puter dok ne dobijete mrvičasto testo. Prebacite u veću činiju, dodajte tečne sastojke i izmešajte dok se ne formira testo. Premesite na blago pobrašnjenoj površini dok ne postane glatko. Podelite na 10-12 jednakih kuglica, pokrijte plastičnom folijom i stavite u frižider na 1 sat.
2. korak: Fil
U velikoj činiji umutite žumanca, šećer i kukuruzni skrob dok smesa ne postane glatka. U šerpici zagrejte mleko, ali ne do vrenja. Polako dodajte toplo mleko u žumanca, muteći konstantno. Vratite smesu u šerpicu i kuvajte na niskoj temperaturi uz stalno mešanje 7-8 minuta dok se ne zgusne. Sklonite sa vatre, dodajte puter i vanilu, dobro izmešajte i pokrijte plastičnom folijom da se ohladi.
3. korak: Pečenje kora
Rernu zagrejte na 190 stepeni. Svaku kuglicu testa razvucite u vrlo tanak krug na pek-papiru. Koristite kalup od 20 cm da izrežete kore. Ostatke testa ostavite na tepsiji da se ispeku zajedno sa isečenim krugovima. Viljuškom izbodite svaku koru i pecite 10–12 minuta dok ne dobiju svetlo zlatnu boju. Ostavite da se potpuno ohlade.
4. korak: Slaganje torte
Na jednu koru stavite 3 kašike fila, poklopite drugom korom i ponovite dok ne složite sve slojeve (12 slojeva). Preko torte i sa strane premažite ostatak fila.
5. korak: Dekoracija
Ostatke pečenog testa sameljite u mrvice i pospite po vrhu i stranama torte.
6. korak: Hlađenje
Tortu stavite u frižider preko noći kako bi se slojevi lepo stegli i ukusi sjedinili.
Ukoliko volite starinske torte, pogledajte naš recept za srneća leđa.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.