Recepti koji najbolje prolaze među svim generacijama su često oni koji su se pravili godinama unazad i nikada nisu izašli iz mode. Bomba torta sa orasima i plazmom pripada baš toj grupi.

Bogata, puna ukusa i dovoljno izdašna da okupi celu porodicu za stolom. Lako se pravi, od sastojaka koji su svima poznati, a svaki zalogaj podseća na vreme kada su se kolači pripremali sa posebnom pažnjom.

Ova torta je pravi primer kako jednostavna priprema može da ima snažan utisak i da oduševi goste već pri sečenju prvog parčeta.

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: torta

Porcije/Količina: 10-12 parčadi

Vreme pripreme: oko 25 minuta

Vreme pečenja/hlađenja: 15 minuta pečenja + 6 sati hlađenja

Ukupno vreme pripreme: 6 sati i 40 minuta

Težina: srednje zahtevno

Sastojci:

  • Biskvit:

  • 6 jaja
  • 6 kašika šećera
  • 6 kašika brašna
  • 6 kašika mlevenih oraha
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • Fil:

  • 300 g mlevene Plazme
  • 300 ml soka od narandže
  • 6 kašika mlevenih oraha
  • 250 g margarina
  • 150 g šećera u prahu
  • Za dekoraciju:

  • 250 ml slatke pavlake
  • mleveni orasi za posipanje

Priprema:

1. korak: Priprema kore

Umutite jaja sa šećerom dok masa ne postane svetla i penasta. Dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo, zatim umešajte mlevene orahe laganim pokretima. Smesu izlijte u okrugli kalup obložen papirom za pečenje. Pecite na 180 stepeni oko 15 minuta, pa ostavite da se potpuno ohladi.

Dodatni savet:

Sok od narandže dodajte postepeno u keks, da dobijete sočan ali čvrst fil koji se lako razmazuje.

2. korak:  Priprema fila

Mlevenu Plazmu prelijte sokom od narandže i ostavite nekoliko minuta da upije tečnost. U posebnoj posudi umutite omekšali puter sa šećerom u prahu, pa sjedinite sa smesom od keksa i dodajte orahe. Dobro izmešajte dok ne dobijete ujednačen, kremast fil.

3. korak: Slaganje torte

Ohlađeni biskvit premažite filom i poravnajte površinu. Možete je ukrasiti mlevenom plazmom ili mrvicama bele čokolade. Tortu stavite u frižider da se stegne.

4. korak: Mućenje šlaga

Umutite slatku pavlaku u čvrst šlag, premažite vrh torte i pospite mlevenim orasima. Ostavite još kratko na hladnom pre služenja.

Ako vam treba još ideja, pogledajte našu neodoljivu Saher torta za Novu godinu ili Božić, po orginalnom receptu sa kojim nema greške.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.