Sastojci:
- 25 g putera, rastopljenog
- 45 g prosejanog brašna
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 80 g žumanaca
- 85 g šećera
- 20 g kakao praha, prosejanog
- 10 g hladne vode
- 120 g belanaca
- 10 g kukuruznog brašna
- 2 banane
Za čokoladni krem:
- 160 g slatke pavlake
- 90 g čokolade, seckane
- 4 kašike mleka
Recept praznični banana rolat:
Kako biste napravili ovaj rolat, umutite žumanca sa 25 šećera, na pari, dok smesa ne postane bleda i gusta. Dodajte prosejani kakao prah i hladnu vodu i umutite dok se dobro ne sjedine.
Belanca umutite mikserom dok ne postanu penasta, polako dodajte šećer i kukuruzno brašno i umutite dok ne dobijete čvrst sneg. Umešajte 1/3 umućenih belanaca u mešavinu žumanaca i kakaoa, sve dok ne ostanu tragovi belanaca, zatim umešajte još 1/3, i na kraju poslednju 1/3.
Ubacite prosejano brašno, a zatim i otopljeni puter. Sipajte testo u pleh i poravnajte. Pecite na 180 stepeni C 13 minuta. Ohladite na rešetki. Za čokoladni krem umutite slatku pavlaku. Otopite čokoladu i mleko na pari i mešajte dok ne postane glatko.
Premešajte otopljenu čokoladnu smesu u šlag i ohladite ga. Na rolat rasporedite krem. Položite banane i zarolajte patišpanj. Ohladite u frižideru do serviranja. Možda ćete želeti da napravite i kremasti tiramisu rolat.
Pročitajte kako se pravi mekani crno-beli rolat
BONUS VIDEO
StvarUkusa