Praznični banana rolat

Praznični banana rolat je vrlo popularan i poznat kolač u kome će najviše uživati najmlađi.

Shutterstock

Sastojci:

  • 25 g putera, rastopljenog
  • 45 g prosejanog brašna
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 80 g žumanaca
  • 85 g šećera
  • 20 g kakao praha, prosejanog
  • 10 g hladne vode
  • 120 g belanaca
  • 10 g kukuruznog brašna
  • 2 banane

Za čokoladni krem:

  • 160 g slatke pavlake
  • 90 g čokolade, seckane
  • 4 kašike mleka

Recept praznični banana rolat:

Kako biste napravili ovaj rolat, umutite žumanca sa 25 šećera, na pari, dok smesa ne postane bleda i gusta. Dodajte prosejani kakao prah i hladnu vodu i umutite dok se dobro ne sjedine.

Belanca umutite mikserom dok ne postanu penasta, polako dodajte šećer i kukuruzno brašno i umutite dok ne dobijete čvrst sneg. Umešajte 1/3 umućenih belanaca u mešavinu žumanaca i kakaoa, sve dok ne ostanu tragovi belanaca, zatim umešajte još 1/3, i na kraju poslednju 1/3.

Ubacite prosejano brašno, a zatim i otopljeni puter. Sipajte testo u pleh i poravnajte. Pecite na 180 stepeni C 13 minuta. Ohladite na rešetki. Za čokoladni krem umutite slatku pavlaku. Otopite čokoladu i mleko na pari i mešajte dok ne postane glatko.

Premešajte otopljenu čokoladnu smesu u šlag i ohladite ga. Na rolat rasporedite krem. Položite banane i zarolajte patišpanj. Ohladite u frižideru do serviranja. Možda ćete želeti da napravite i kremasti tiramisu rolat.

Pročitajte kako se pravi mekani crno-beli rolat

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

ROLAT OD PIŠKOTA S JAGODAMA  Instagram/foodblog_ghome

StvarUkusa