Kreće sezona slava, a vi ne znate šta da pripremite za predjelo, glavno jelo i desert? Za vas smo izdvojili par ukusnih recepata koji će sigurno oduševiti vaše goste.
Slavski kolač
Prvo što treba da se pripremi je slavski kolač. On se sprema noć uoči slave i to od čistog pšeničnog brašna. Dekoracija za kolač se pravi od testa, a ti ukrasi predstavljaju simbole sreće i blagostanja. Recept za slavski kolač pronađite OVDE.
Slavsko žito
Noć uoči slave se sem slavkog kolača pravi i žito. Recept za žito zna skoro svaka domaćica, ali postoji jedan sastojak koji mu daje posebnu aromu. Ako želite da popravite ukus slavskog žita isprobajte ovaj RECEPT.
Predjela
Na slavsku trpezu se prvo iznose predjela. Ona treba lepo da izgledaju i da budu ukusna da gostima otvore apetit, ali da ih ne zasite, jer tek sledi dobra hrana. Evo naših predloga:
ROLAT SA KAJMAKOM, PRŠUTOM I ČVARCIMA
Sastojci:
- svinjska pršuta
- mladi kajmak
- duvan čvarci
- kiseli krastavci
Priprema:
Poređajte kriške pršute tako da svaka prelazi ivicu prethodnog po dužini. Premažite kajmakom, dodajte duvan čvarke i krastavčiće. Urolajte uz pomoć providne folije i ostavite bar sat vremena u frižideru da se stegne i lakše seče.
SLANE RAFAELO KUGLICE
Sastojci:
- 1/2 kg sira
- 2 jajeta
- 150 g praške šunke
- malo tucane ljute paprike
- kačkavalj
Priprema:
Sir, sitno izrendana jaja i šunku dobro sjedinite. Dodajte tucanu ljutu papriku i oblikujte kuglice koje ćete valjati u rendani kačkavalj.
Za predjelo možete služiti slane torte, rolate, slane bajadere, bele pihtije, slane ruske kape, pohovane pečurke, pileći rolat u oblandi, mimoza salatu... Još recepta za slane torte i rolate, ako i mnoga druga predjela pronađite OVDE.
Supe i čorbe
Posle predjela na red dolazi supa. Vodite računa da supa/čorba koju poslužujete bude topla (ako treba malo je podgrejte).
DOMAĆA SUPA SA REZANCIMA
Sastojci:
- junetina (rozbratna, grudi ili ribić) ili piletina, a najbolje je ako se stave obe vrste mesa
- glavica crnog luka
- so
- veza zeleni
- celer
- domaća rezanca
Priprema:
Meso stavite u hladnu vodu da se kuva, a na drugoj ringli prepecite crni luk koji ste isekli na polutke. Zatim taj luk dodajte u vodu sa mesom. Posolite. Kada je meso polugotovo dodajte iseckanu vezu zeleni i celer. Kada je sve skuvano procedite. Supi na kraju dodajte domaća rezanca.
SUPA SA KNEDLAMA
Sastojci:
- piletina
- veza zeleni
- glavica crnog luka
- so
- celer
Za knedle:
- 1 jaje
- griz
Priprema:
Meso stavite da se kuva, a na drugoj ringli prepecite crni luk koji ste isekli na polutke. Dodajte ga u meso. Posolite, a kada je meso skoro kuvano dodajte iseckanu vezu zeleni i celer. Procedite supu i onda napravite knedle.
Priprema knedli: Viljuškom dobro umutite jaje. Ono mora biti penasto, što više, jer je to tajna da vaše knedle budu vazdušaste.
Polako postepeno dodajte griz i mešajte viljuškom da se ne naprave grudvice. U zavisnosti od veličine jajeta potrebno je griza onoliko da bi vaša smesa bila gusta kao za palačinke.
Masa ne sme da bude preretka, da klizi po tanjiru, ali ne sme da bude ni mnogo gusta. Obavezno ostavite oko 5 minuta da odstoji. Onda ćete videti da li je masa zaista dobre gustine, jer tek tad griz nabubri i dobije pravu gustinu.
Kašičicom vadite knedle i spuštajte u supu koja vri. Kašičicu kojom vadite knedle prvo umočite u kipuću supu kako se smesa ne bi lepila za nju. Ukoliko vam se desi da se prva knedla raspadne, dodajte smesi još malo griza.
Ako želite više predloga za supe ili čorbe recepte potražite OVDE.
Glavno jelo
Sledeće jelo koje se iznosi za posluženje je sarma i gosti obično jedva čekaju glavno jelo. Posle sarmi sledi praseće pečenje koje služite sa nekoliko vrsti salata. Ako želite da obogatite trpezu možete da napravite i goveđe pečenje sa slaninom, svinjske šnicle u sosu od senfa, punjenu piletinu...
SARME
Sastojci:
- 12 većih listova kupusa
- 1 kg mlevenog mesa
- 100 g pirinča
- 2 jajeta
- seckana slanina
- 2 glavice crvenog luka
- so, biber, suvi začin
- 200 g slanine
Za zapršku:
- mast ili ulje
- brašno oštro
- malo šećera
- crvena paprika
- pire od paradajza
- voda iz sarme ili obična voda
Priprema:
Meso začinite po želji, dodajte jaja, luk, pirinač i seckanu slaninu. Izmešajte i motajte sarme.
Priprema zaprške: Na mast stavite brašno i 1 kašiku šećera da zamiriše, pa sklonite sa vatre dodajte malo crvene slatke paprike i pire od paradajza razmućen u malo vode pa dodajte jos vode ili obične ili iz sarme oko 200 ml….kad je sarma gotova stavite zaprsku kuvajte jos desetak minuta.
PRASEĆE PEČENJE
1. Posolite meso veče pre pečenja
Posolite li meso neposredno pre pečenja, verovatno ćete ispeći komad mesa čija je korica preslana i bezukusna. Umesto toga dobro posolite celi komad svežeg mesa i ostavite ga u frižideru preko noći da so ‘uđe’ što dublje u prase.
2. Odstranite svu vlažnost s mesa
Najbolje rezultate ćete postići ako stavite da se peče meso koje je sobne temperature. Zato bi bilo dobro da željeni komad izvadite iz frižidera barem pola sata ili sat vremena pre pečenja. Ubrusom odstranite svu eventualnu rečnost s kože jer će kožica na taj način biti hrskavija.
3. Zagarantujte hrskavost kožice
Nožem pažljivo zarežite kožu praseta dubine nekoliko milimetara i veličine od po dva centimetara, zatim stavite da se peče u prethodno zagrejanu rernu. Na ovaj način masnoća će izaći kroz površinu mesa, a korica će na kraju biti hrskavija i ukusnija.
4. Ne zaboravite na prelivanje
Prase se obično peče u dubljem plehu sa začinima, uljem i korenastim povrćem, pa se tokom pečenja preliva sokom koji je iscurio iz mesa i drugih sastojaka. Želite li da vam pečenje ima zaista dobru aromu, svakih 15-ak minuta pečenje prelijte i s malo piva. To je idealan trik i za neka druga pečenja.
5. Obrnuto pečenje
Hrskavu kožicu i mekano meso možete postići i ako komad prasetine stavite da se peče direktno na rešetku u pećnici na obrnuti način, a ispod nje staviti lim za pečenje. Direktna izloženost kožice toplom vazduhu garantovaće njenu hrskavost i zaštitiće meso od preterane termičke obrade, a sav višak masnoće iscureće u pleh.
Desert
Nakon ove ukusne hrane slede poslastice. Na trpezu se obično iznose sitni kolači ili torte.
BELE BAJADERE
Sastojci:
Za prvi deo:
- 200 g šećera
- 200 ml vode
- 125 g margarina
- 300 g keksa
- 1 vanilin šećer
Za drugi deo:
- 200 g šećera
- 150 ml vode
- 125 g margarina
- 200 g zamene za mleko u prahu
- 150 g kokosa
- malo kokosa za posipanje
Kod ovog kolača bitno je lepo uspilovati šećer i vodu da bi kolač imao lepu teksturu.
Priprema:
PRVI DEO: U šerpi pomešajte šećer i vodu. Brzo mešajte na umerenoj temperaturi. Kad proključa ostavite još 6-7 minuta. Sklonite sa vatre i dodajte margarin i vanilin šećer. Mešajte dok se margarin ne otopi. Zatim dodajte mleveni keks i dobro sjedinite. Sipajte u pleh veličine 30×20 cm koji ste obložili pek papirom. Kašikom lepo rasporedite smesu po plehu. Ako se smesa lepi, malo nakvasite kašiku.
DRUGI DEO: Pomešajte šećer i vodu i brzo mešajte onog trenutka kad provri. Sklonite sa vatre i dodajte margarin. Mešajte dok se ne otopi. Zatim dodajte zamenu za mleko u prahu i lepo sjedinite da nema grudvica. Dodajte sitniji kokos i isto sjedinite. Lepo rasporedite preko prvog dela. Pospite kokosom i ostavite da se lepo stegne. Najbolje je preko noći.
KOLAČ SA PLAZMOM I ČOKOLADOM
Sastojci:
- 100 ml mleka
- 40 g masalaca
- 1-4 kasike šećera (količinu šećera prilagodite vašem ukusu)
- 3 kasike kakaoa (koristite kvalitetniji kakao, jer on dosta utiče na ukus kolača)
- 100 g mlevenog keksa
- 2 kasike čokoladnog krema
- kokosovo brasno
Priprema:
U mleko dodajte šećer, maslac, kakao i zagrevajte uz stalno mešanje. Kuvajte dok mleko ne provri. Zatim sklonite sa ringle i u smesu umešajte mleveni keks. Uzmite cediljku za limun pa unutrašnjost kupe obložite providnom folijom. Napunite smesom, dobro utisnite pa izvadite polako na tanjir. Postupak ponavljajte dok ne utrošite smesu. Čokoladnim kremom premažite vrh kolača pa pospite kokosovim brašnom.
LAŽNA BAKLAVA
Sastojci:
Za sirup:
- 600 ml vode
- 1 čaša šećera
- 3-4 koluta limuna (može i više)
Za testo:
- 5 jaja
- 1 čaša šećera
- 1 čaša mleka
- 1/2 čaše ulja
- 2 čaše mlevenih oraha
- 1 čaša pšeničnog griza
- 2 čaše brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
Priprema:
Prvo pripremite sirpu: Pomešajte sve sastojke i ostavite da proključa. Posle toga neka se kuva još minuta i ostavite da se prohladi.
Za testo: Umutite jaja sa šećerom, pa umešajte sve ostale sastojke. Sipajte u tepsiju dimenzija 20x30 cm koju ste malo nauljili i posuli brašnom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 35 minuta, možda i malo duže. Vreo kolač prelijte prohlđenim sirupom, odozgo možete posuti mlevene orahe. Ostavite da upije i uživajte u ukusnom kolaču. Ako volite sočnije napravite više sirupa.
DEKORATIVNE OBLANDE
Sastojci:
- 2 lista male oblande
- 350 g džema po vašem izboru (6 punih kašika)
- 250 g keksa (34 komada pti ber keks)
Za fil:
- 100 ml vode
- 100 g šećera (5 punih kašika)
- 125 g maslaca ili margarina
- 50 g čokolade za kuvanje
- 1 kašika kakao praha
- 70 g mlevenih oraha
- 150 g mlevenog keksa (bevita keks)
- 1 kašika ekstrakta ruma (po želji)
Za dekoraciju (po želji):
- 50 g bele čokolade za kuvanje
- 50 g crne čokolade za kuvanje
- 6 kašika slatke pavlake
Priprema:
Oblande premažite džemom. Polovinu keksa poređajte preko jednog lista oblande. Fil napravite tako što ćete u vodu sipati šećer, kada se ugreje dodajte maslac, čokoladu i kakao prah. Kuvajte na umerenoj temeperaturi da se svi sastojci otope i sjedine. Sklonite sa vatre i dodajte orahe i mleveni keks. Lepo promešajte. Po želji dodajte ekstrakt ruma. Vruć fil odmah premažite preko keksa. Zatim preko fila posložite drugi red keksa i preklopite sa drugim listom oblande. Oblandu opteretite nečim teškim i ostavite u frižideru 2-3 sata da se lepo stegne.
Za dekoraciju: Belu čokoladu otopite na pari sa 3 kašike slatke pavlake. I crnu čokoladu otopite na pari sa 3 kašike slatke pavlake. Sa belom čokoladom premažite vrh, a crnom čokoladom napravite šaru. Odsecite krajeve, da bi oblanda lepše izgledala.
TORTA OD ŽITA
Sastojci:
- 500 g kuvanog žita
- 150 g prah šećera
- 300 g mlevenih oraha
- 1 vanilin šećer
- 200 ml slatke pavlake
Priprema: Skuvano žito samleti, zatim umutite sa šećerom, vanilin šećerom i orasima. Napravite kompaktnu smesu. Prespite u kalup i lepo rasporedite. Odozgo stavite umućenu slatku pavlaku. Ostavite da se hladi 1-2h.
Više predloga za torte i kolače možete pronaći OVDE.
Posna slavska salata sa prokeljom
Novogodišnji makaroni sa ukusom cimet rolnica
Posne kokos štanglice za Svetog Nikolu
Telekom Srbija dobitnik priznanja: Još jedna nagrada za projekat „Dečji svet je veći od ekrana“
Posne ćufte od pasulja za Svetog Nikolu