Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik posvećen Svetom prepodobnom Alimpiju Stolpniku. Veći deo svog života proveo je u postu i molitvi, a danas se slavi kao krsna slava i posvećeni su mu mnogi hramovi.
Sveti Alimpije Stolpnik je hrišćanski asketa koji je rođen je u Hadrijanopolju. Od malih nogu je bio predan Bogu. Služio je u crkvi, prvo kao ekonom, a posle kao đakon.
Iako je bio voljen u narodu, sveti Alimpije je bio željan usamljeničkog života. Zbog toga se nastanio na grčkom groblju koje su ljudi izbegavali jer se verovalo da se na njemu pojavljuju demoni.
Tu se nastanio na jednom stubu (stolpu), gde je prema predanju proveo 53 godine, na vrućini i hladnoći, kiši i vetru. Zbog toga je dobio nadimak stolpnik, a ljudi su mu se u početku smejali, da bi posle počeli da veruju da ima isceliteljske moći i dolazili su kod njega po savet i pomoć.
Pored stuba su podignuta dva manastira - muški i ženski, a sveti Alimpije je napisao propise po kojima su se ponašali monasi i monahinje.
Poštovan je u katoličkoj i pravoslavnoj crkvi, a njegova glava se čuva u Kotlomuškom manastiru na Svetoj gori.
U našem narodu veruje se da je ovaj svetitelj narod spasao od kuge i da je odbio mnoge druge bolesti. Zbog toga se danas treba otići u crkvu što ranije kako bi cele godine bili zdravi.
Sveti Alimpije se smatra zaštitnikom stoke, pa se u narodu veruje da je danas nikako ne treba uprezati. Pored toga se izbegava kravlje meso.
U istočnim krajevima Srbije se nikako na sto ne iznosi teletina, kako bi u kući vladao napredak, sloga i mir.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus