Približava se jedna od najvećih slava kod Srba, a to je Sveti Nikola. Slava je posna jer spada u božićni post koji traje 40 dana.
Ako ove godine budete slavili u krugu porodice isto možete da se potrudite da trpeza bude raskošna.
Posna jela mogu biti jednako ukusna kao i mrsna, a izbor je veliki. Mi vam predlažemo par recepata, pa vi odlučite kako će vaša slavska trpeza izgledati. Slavski kolač je neizostavni deo svake trpeze, pored vina i žita, pa počnite sa tim.
POSNI SLAVSKI KOLAČ
Sastojci:
- 1 kg oštrog brašna (tip 400)
- 4,5 dl vode
- 1 dcl ulja
- 1 svež kvasac
- 4 kašičice šećera
- 2 kašičice soli
Priprema:
Pomešajte ove sastojke dodajući ih lagano dok testo ne postane glatko, a zatim ga ostavite da naraste. Kad dovoljno naraste, podelite ga na 4 dela- 3 jednaka i 1 manji deo.
Premažite pleh uljem (možete i posnim margarinom), zatim ga pospite brašnom u tankom sloju i prvi deo testa rastanjite na veličinu pleha (poželjno je da bude okrugli pleh). Centar tog razvijenog dela tanko namažite uljem.
Sledeći deo, takođe, razvijte u veličini pleha, a zatim ga isecite na 12 jednakih delova i poređajte ih po prvom delu jedan do drugog. Kada to uradite, premažite vrhove trouglova uljem (opet je to centar). Sa trećim delom testa učinite isto kao i sa drugim i poređajte dobijene trouglove tačno preko onih trouglova od drugog dela.
Vrhove svakog trougla, zatim, preklopite do ivice pleha: vrh gornjeg u levu stranu, vrh donjeg u desnu stranu. Vodite računa da vam precizno stoji trougao na trouglu, da bi vam se cvet prilikom pečenja lepo rascvetao. Kada tako razlistate trouglove, u sredini će ostati upražnjeno mesto koje popunite onim četvrtim, manjim delom testa.
Pogaču ostavite da naraste jedan sat, a zatim je ispecite u rerni zagrejanoj na 200°C.
PREDJELO
ROLAT
Sastojci za osnovnu smesu:
- 1,2 kg krompira
- 400 g krekera
- 250 g posnog majoneza
- so
- 3 čena belog luka
Krompir ogulite i skuvajte sa belim lukom. Vodu ostavite jer u njoj možete odmah skuvati šećerac (5 minuta) i kada i njega izvadite iz vode u istoj skuvajte i spanać (5 minuta). Beli luk izvadite jer nam je poslužio samo za blagu aromu. Vreo krompir izgnječite kao za pire i ostavite da se ohladi. Dodajte mlevene krekere, majonez i sve rukom dobro sjedinite. Dobije se oko 1,5 kg testa, tako da za svaki rolat je potrebno oko 500 g.
Ostali sastojci mogu biti po vašem ukusu. Evo nekih kombinacija.
1.rolat
- 1 kašičica kurkume (za testo)
- 50 g spanaća
- 100 g posnog majoneza
- so po ukusu
Testo pomešajte sa kurkumom. Između dva pek papira razvaljajte testp oklagijom, sklonite gornji papir pa premažite iseckanim spanaćem u koji ste umešali majonez i malko posolili. Urolajte uz pomoć papira i ostavite do sutradan.
2. rolat
- 1 kašika origana (za testo)
- 3 kašike kečapa
- 180 g tunjevine
Testo umesite sa origanom i kao i predhodni razvucite oklagijom. Izmešajte tunjevinu i kečap, pa premažite i urolajte. Ostavite da se hladi.
3. rolat
- 3 kašike ajvara (za testo)
- 200 g kukuruza šećerca
- 100 g majoneza
Testo umesite sa ajvarom, razvucite. Izmešajte majonez i kuvani kukuruz, premažite, urolajte pa na hlađenje.
Rolate isecite i poslužite.
PITA SA DVA NADEVA
Sastojci:
- 70 g prosa
- 200 ml vode
- so, biber
- 1 luk
- 250 g pečuraka
- praziluk
- 60 g spanaća
- kore za pitu
Priprema:
Skuvajte proso. Tri puta više vode nego prosa. Kuvajte dok ne upije, oko 20 minuta. Zatim izdinstajte luk, dodajte pečurke, posolite, pobiberite i dinstajte 15 minuta. Pomešajte sa prosom i odložite. Izdinstajte praziluk, dodajte spanać, posolite i dinstajte 10 minuta. Pomešajte sa prosom, a zatim uzmite jednu koru, namažite uljem, drugu koru namažite uljem, i stavite jednu smesu fila. Isto to uradite i sa drugom smesom. Kora+ulje, kora +ulje+ fil. Na kraju sve premažite uljm i pecite na 180°C 35 minuta.
Takođe možete napraviti i posnu carsku pitu, posne projice, posnu pitu sa spanaćem i tikvicom...
GLAVNO JELO
PASTRMKA U SOSU OD PARADAJZA
Sastojci:
- 2 pastrmke (odnosno 4 fileta)
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica mešavine začina (bosiljak, origano, ruzmarin, peršun)
- 1 manji crni luk
- 1 čen belog luka
- 1 konzerva paradajz pelata
- 1 dcl crnog vina
- nekoliko iseckanih crnih maslina
- par komada svežeg čeri paradajza
- 4-5 suvih paradajza
- vezica svežeg peršuna
- so i biber
Priprema:
Filete pastrmke posolite i pospite začinima. U dubokom tiganju na ulju kratko propržite na listiće iseckani crni i beli luk. Dodajte paradajz pelat i crno vino. Posolite, pobiberite i dodajte začine. Kuvajte desetak minuta ili koliko je potrebno da se zagreje rerna.U vatrostalnu činiju sipajte sos, poslažite filete pastrmke i dodajte isečeni čeri i suvi paradajz i masline. Pecite u rerni zagrejanoj na 200°C 15-20 minuta.
PRŽENA SKUŠA
Sastojci:
- 2 skuše
- krompir
- sirće
- ulje
- crni luk
- so
- suvi peršun
- sok od 1 limuna
- 2-3 čena belog luka
Priprema:
Marinadu pripremate tako što u sok od limuna umešate beli luk i malo peršuna. Izmešajte. Stavite u frižider.
Krompir salatu napravite tako što ćete krompir obariti i iseći na kockice pa dodati glavicu crnog luka koji ste isekli na tračice. Stavite malo soli, bibera, ulja, sirćeta i peršuna. Stavite da se hladi.
Ribu očistite i uredite. Odstranite glavu. Zatim je dobro operite i usolite. Ostavite da stoji 10 minuta. Ribu uvaljajte u brašno. U posudu stavite ulje i zagrejte ga. Mora biti vruće da se riba ne zalepi. Ribu stavljajte u tiganj. Pržite na umerenoj temperaturi.
Pred kraj još malo zapecite tako što ćete pojačati temperaturu. Zapecite po ukusu. Kad je riba gotova izvadite je na tacnu na kojoj ćete je poslužiti. Ribu poslužite uz krompir salatu i marinadu.
PREBRANAC
Sastojci:
- 500 g pasulja tetovca
- 3-4 glavice crnog luka
- 1/2 praziluka
- 1 puna kašičica slatke crvene paprike
- 1 kašičica tucane
- ½ kesice crnog mlevenog bibera
- po ukusu suvog biljnog začina
- 1 crveni luk
- 250-300 ml ulja
Priprema: Pasulj stavite u šerpu i nalijte hladnom vodom, pa stavite da provri. Potom procedite i bacite prvu vodu, zatim ponovite postupak uz dodatak sitno iseckanog luka. Zatim ponovo procedite, pa prospite i drugu vodu, pa nalijte treću i ostavite da kuva dok ne omekša.
Praziluk isecite na tanke kolutiće, pa ga propržite na malo ulja dok ne postane staklast. U vatrostalnu činiju ili keramički pekač (grne) sipajte proceđen pasulj, ali sačuvajte pola čaše vode u kome se kuvao. Praziluk sjedinite sa pasuljem i dodajte mu biljni začin, papriku, biber, vodu od kuvanja i ulje. Dodati i neku suvu cepkanu papriku. Pecite u rerni oko 45 minuta na 180°C.
Napomena: Ne štedeti na ulju, jer prebranac je dobar kad se napije masnoćom.
Ako želite morsku ribu ili morske prodove onda možete da napravite oradu u vinu, brancin, škarpinu, lignje, a od rečnih riba vam predlažemo da napravite na ove načine: bakalar preliven maslacem, riblje ražnjiće, skuša u marinadi, dimljeni šaran sa roštilja...
ŽERBO KUGLICE
Sastojci:
- 150 g oraha (seckanih ili mlevenih)
- 200 g mlevenog keksa
- 5 kašika džema (po vašem izboru)
Priprema:
U veću činiju sipajte 150 g oraha (mlevenih ili sitno seckanih). Postepeno, naizmenično dodajte 200 g mlevenog keksa i 5 kašika džema. Smesa koju treba da dobijete je gusta i lepljiva. Ostavite je najmanje pola sata na hladnom mestu. Možete i odmah da krenete da pravite kuglice, ali je dosta lakše da oblikujete kuglice ako se one malo stegnu.
Po želji kuglice možete da uvaljate u istopljenu čokoladu. Kolač je veoma sladak, pa nema potrebe da dodajete dodatno šećer. Ali ako volite preslatko, možete da dodate.
LENJA PITA
Sastojci:
- 2 šolje brašna
- 2 šolje griza
- 1 šolja šećera
- 1 prašak za pecivo
- šećer u prahu za posipanje
Za fil:
- 1,5 kg rendanih jabuka
- 1 šolja šećera
- 1 kašičica cimeta
- rendana kora 1 limuna
- 1 vanil šećer
Priprema:
Narendajte jabuke, dodajte šećer, vanilin šećer, cimet i limunovu koru. Sve promešajte i ostavite sa strane. Zatim u posudu sipajte brašno, griz, šećer i prašak za pecivo, pa sve promešajte varjačom. Izvadite jednu šolju te smese.
U suvu nepodmazanu posudu sipajte polovinu smese koja je ostala u posudi. Utapkajte rukom da se izjednači.
Preko toga stavite polovinu fila. Na to izručite ostatak smese i poravnajte. Preko opet stavite drugu polovinu fila. Na kraju, smesom iz šolje pospite fil i ostavite da stoji 10 minuta.
Pecite na 200°C nekih 40 minuta. Pospite prah šećerom, pokrijte krpom i ostavite do sutradan, kako bi jabuke pustile sok i da bi testo omekšalo i povezalo se sa filom.
Predlozi za još posnih kolača: posni sitni kolači, posne jafa štanglice, zimska torta, čokolanda torta...
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem