Počinje sezona slava, a zna se da su ruska i mimoza salata kraljice svake svečane trpeze. Ako i vi ove godine obeležavate slavu ili volite da jedete mimozu, predlažemo vam da isprobate ruski recept. Ovako pripremljena mimoza salata je mnogo ukusnija, a ruske domaćice za razliku od srpskih u ovaj specijalitet dodaju i tunjevinu. Takođe, oni svaku namirnicu mešaju sa majonezom i mirođijom što omogućava sastojcima da se bolje povežu.

Pročitajte i kako se pravi posna mimoza salata.

  • Sastojci:
  • 2-3 srednja krompira
  • 2-3 šargarepa
  • 200 g tvrdog sira
  • 500 g tunjevine 
  • 8 jaja
  • 4 mlada luka 
  • 2 kisela krastavca 
  • 1 veza mirođije 
  • 1/2 šolje majoneza

Priprema: 
Skuvajte krompir sa ljuskom i šargarepu koju ste prethodno oljuštili. Ostavite da se povrće ohladi, pa izrendajte, ali prvo skinite ljusku sa krompira. Jaja takođe skuvajte, pa odvojite belanca i žumanca i izrendajte. Stavite u posebne činije, a u treću dodajte rendani sir i rendana belanca i dodajte dve kašike majoneza i jednu kašiku mirođje, pa sjedinite. Krompir dodajte dve kašike majoneza, kao i jednu kašiku seckane mirođije. Začinite po želji i dobro sjedinite. U posudu sa šargarepom dodajte jednu kašiku majoneza i začine, pa lepo sjedinite. U četvrtu posudu stavite tunjevinu koju ste procedili, pa dodajte 3 kašike majoneza, jednu kašiku seckane mirođije i 2 seckana mlada luka. Posolite i pobiberite i sve lepo promešajte. Za ređanje salate koristite kalup za torte sa obručom koji može da se skine. Premažite kalup uljem i prvo poređajte krompir i lepo poravnajte. Zatim poređajte smesu sa tunjevinom, a onda pospite kisele krastavce i preostala 2 mlada luka koji ste iseckali. Posle toga ide sloj šargarepe, a zatim i rendani sir sa belancima. Pospite žumancima, pa premažite majonezom i pokrijte providnom folijom, pa ostavite u frižideru sat vremena, a najbolje preko noći. Ujutru ukrasite preostalim žumancima. 

BONUS VIDEO: 

Obrok salata od povrća I avokada  tiktok/ rebeccaaleigh

Izvor: StvarUkusa