Slane torte su se nekada pravile samo za svečane prilike, ali danas postoji puno jednostavnih recepata, pa možete da ih služite i za ručak ili večeru. Ipak, slana torta je jedno od najboljih slavskih predjela, a ako ove godine želite da napravite nešto drugačije, predlažemo vam ovaj recept. U pitanju je slana torta sa džigericom koja osim što je ukusna i lako se pravi, ni ne košta puno. 

Sastojci: 

  • 800 g pileće džigerice 
  • 6 jaja
  • 1/2 žute paprike 
  • 1/2 crvene paprike 
  • 2 kriške hleba
  • 1 kašičica belog luka u prahu
  • 1 kašičica dimljene mlevene paprike 
  • 1 kašičica italijanskog začina
  • 100 ml pavlake za kuvanje 
  • 200 g tvrdog sira 

Recept za slanu tortu sa džigericom: 

Džigericu stavite u šerpu, pososlite i prelijte vodom. Poklopite, pa kuvajte nekih 5-7 minuta nakon ključanja. Procedite džigericu i iseckajte, pa stavite u neku posudu. Dodajte i 3 iseckana jajeta koja ste prethodno skuvali, kao i seckanu papriku. Zatim dodajte i izdrobljeni hleb. U drugoj posudi umutite preostala 3 jajeta koja ste posolili, pobiberili, posuli belim lukom u prahu, dimljenom paprikom i italijanskim začinom. Sipajte i pavlaku za kuvanje, pa opet umutite i dobijeni preliv sipajte u smesu sa džigericom. Lepo promešajte da se svi sastojci sjedine. Sipajte smesu za slanu tortu u vatrostalnu posudu obloženu pek papirom. Poravnajte i pokrijte alu folijom, pa pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko sat vremena. Zatim izvadite iz rerne, skinite alu foliju, pospite slanu tortu rendanim sirom i vratite da se zapeče. 

Pročitajte i ovo: Slana torta sa piletinom i šampinjonima

BONUS VIDEO: 

Slana torta sa krekerima i 3 vrste sira  instagram/cookistwow

Izvor: StvarUkusa