Slane torte su se nekada pravile samo za svečane prilike, ali danas postoji puno jednostavnih recepata, pa možete da ih služite i za ručak ili večeru. Ipak, slana torta je jedno od najboljih slavskih predjela, a ako ove godine želite da napravite nešto drugačije, predlažemo vam ovaj recept. U pitanju je slana torta sa džigericom koja osim što je ukusna i lako se pravi, ni ne košta puno.
Sastojci:
- 800 g pileće džigerice
- 6 jaja
- 1/2 žute paprike
- 1/2 crvene paprike
- 2 kriške hleba
- 1 kašičica belog luka u prahu
- 1 kašičica dimljene mlevene paprike
- 1 kašičica italijanskog začina
- 100 ml pavlake za kuvanje
- 200 g tvrdog sira
Recept za slanu tortu sa džigericom:
Džigericu stavite u šerpu, pososlite i prelijte vodom. Poklopite, pa kuvajte nekih 5-7 minuta nakon ključanja. Procedite džigericu i iseckajte, pa stavite u neku posudu. Dodajte i 3 iseckana jajeta koja ste prethodno skuvali, kao i seckanu papriku. Zatim dodajte i izdrobljeni hleb. U drugoj posudi umutite preostala 3 jajeta koja ste posolili, pobiberili, posuli belim lukom u prahu, dimljenom paprikom i italijanskim začinom. Sipajte i pavlaku za kuvanje, pa opet umutite i dobijeni preliv sipajte u smesu sa džigericom. Lepo promešajte da se svi sastojci sjedine. Sipajte smesu za slanu tortu u vatrostalnu posudu obloženu pek papirom. Poravnajte i pokrijte alu folijom, pa pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko sat vremena. Zatim izvadite iz rerne, skinite alu foliju, pospite slanu tortu rendanim sirom i vratite da se zapeče.
Pročitajte i ovo: Slana torta sa piletinom i šampinjonima
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
Kako da dobijete najlepšu žutu boju jaja za Uskrs
Kako se pravilno kuvaju jaja za Uskrs
Grilovani fileti šarana sa povrćem za Veliki petak
Posna pita sa jabukama za Veliki petak
Mimoza salata sa piletinom